Headerafbeelding
afdelingen onderzoek gynaecologie ctg
Onderzoek

CTG-onderzoek

Een CTG is een hartfilmpje van uw ongeboren kindje.

Met een CTG wordt het kloppen van het hart van uw kindje geregistreerd. Ook kunnen we zien of u weeënactiviteit heeft. Een CTG kunnen we maken tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-750
Laatste revisie: 9 mei 2023 - 12:51
Hoe verloopt het onderzoek?

CTG-onderzoek

Bij een CTG moet uw buik vrijgemaakt worden. We raden u daarom aan om gemakkelijk zittende kleding te dragen.

U krijgt twee banden om uw buik. Eén voor de registratie van de harttonen van uw kindje, de andere voor de registratie van harde buiken of weeën. Als de vliezen gebroken zijn, dan kunnen we de hartslag van uw nog ongeboren kindje ook via een draadje op het hoofdje registreren. Het hartritme geeft informatie over de conditie van uw kindje. Is die niet goed, dan zal uw kindje met zijn of haar hartslag op een bepaalde manier op uw weeënactiviteit reageren. De hartslag kan bijvoorbeeld langzamer worden na een wee.

STAN® registratie

Tijdens de bevalling kan naast een CTG ook gebruik gemaakt worden van de zogenaamde STAN® registratie. Dit apparaat geeft informatie over de elektrische activiteit van het hartje van uw kind. Door het gebruik van de STAN® kan het aantal onnodige keizersnedes en vaginale kunstverlossingen, bijvoorbeeld de verlossing met een vacuümpomp, worden verminderd.