Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

CT-scan van de dikke darm (virtuele coloscopie)

Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met de CT-scan.

In medische termen noemen we dit virtuele coloscopie. CT-scan staat voor Computer Tomografie. Deze methode maakt het mogelijk de darm van binnen te bekijken, zónder dat hiervoor een endoscoop of slang in de dikke darm hoeft.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-060
Laatste revisie: 6 juni 2024 - 10:27
Hoe verloopt het onderzoek?

CT-scan van de dikke darm (virtuele coloscopie)

Dieet, contrast en laxeren

Twee dagen voor het onderzoek moet u beginnen met de voorbereiding. U kunt de spullen die u nodig heeft voor de voorbereiding ophalen bij de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch. De polikliniek die het onderzoek aanvraagt stuurt hiervoor een recept naar de apotheek.

Dieet 2 dagen voor virtuele coloscopie

 

Dieet 1 dag voor virtuele coloscopie

 

tabel dieet vanaf 16.00 uur

 

DAG VAN HET ONDERZOEK

Op de dag van het onderzoek moet u nuchter blijven tot het onderzoek (’s ochtends) plaatsvindt.

Probeer op de dag van het onderzoek, een paar keer naar het toilet te gaan voor ontlasting.

Omdat u misschien een contrastmiddel krijgt toegediend, mag u de laatste 2 uur voor het onderzoek niet roken.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Heeft u diabetes?

Dan is voor u speciale informatie beschikbaar. Volg de aanwijzingen goed op. Heeft u deze informatie niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Contrastmiddel

Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een injectie met een jodiumhoudende contrastvloeistof krijgt. U krijgt deze injectie in uw arm.
Met deze vloeistof zijn de bloedvaten duidelijker te zien op de CT-scan.  

Een onderzoek met contrastvloeistof kan niet:

  • als u Metformine (Glucophage) gebruikt in combinatie met ernstige nierfunctiestoornissen
  • als u in het verleden ooit een allergische reactie op contrastvloeistof had;
  • bij hyperthyreoidie (een te snel werkende schildklier)

U heeft in deze gevallen een hoger risico op lichamelijke problemen. Hoort u tot één van deze risicogroepen?  Heeft uw behandelend arts hier niet naar gevraagd? Dan is het belangrijk dat u zelf contact opneemt met de behandelend arts.

Soms kan het onderzoek toch doorgaan als er vooraf speciale maatregelen zijn genomen. Uw behandelend arts kan in overleg met de radioloog beoordelen of een ander onderzoek ook voldoende informatie kan geven.

Wat voor kleding trekt u aan?

Tijdens het onderzoek mag u een T-shirt of hemd dragen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Terwijl u op de onderzoekstafel ligt wordt een dun slangetje via de anus ingebracht. Via dit slangetje wordt de dikke darm langzaam met CO2-gas gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. De druk in de darm wordt steeds gemeten en het apparaat stopt meteen met de toevoer van het gas als de druk te hoog wordt. Als er voldoende CO2 in de darm aanwezig is kan de scan worden gemaakt.

De radiodiagnostisch laborant schuift de onderzoektafel in de opening van het CT-apparaat tot aan de plaats die moet worden onderzocht. Dan maakt de laborant een serie opnamen van het onderzoeksgebied. Er worden 2 scans gemaakt: een serie als u op uw rug ligt en een serie als u op uw buik ligt. Het onderzoek doet geen pijn.

CT-scan

Zijn er bijwerkingen en risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Tijdens het onderzoek kunt u last hebben van darmkrampen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen krijgt u tijdens het onderzoek een injectie met Buscopan in uw arm. Van dit middel kunt u tijdelijk wat wazig gaan zien.

Door de EZ-CAT (bariumpap) krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang dan normaal. U kunt zelfs last van verstopping krijgen. Dit kunt u voorkomen door de eerste 2 dagen na het onderzoek extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag). Door het gas in de darmen kunt u enige tijd last hebben van winderigheid. De eerste dagen na het onderzoek is de ontlasting wit gekleurd door de bariumpap.

Het ingespoten contrastmiddel kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken. Wij raden u aan van tevoren te regelen dat iemand u naar huis brengt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. 

 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.