Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Bloedinglokalisatie van de buik (LNG-035)

Bij een bloedinglokalisatie van de buik kan met behulp van een radioactieve stof een eventuele bloeding in de buik in beeld worden gebracht.

U krijgt de radioactieve stof via een infuus in een bloedvat in de arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door! 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-035
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 14:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedinglokalisatie van de buik (LNG-035)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist. U moet gedurende 4 tot 12 uur stoppen met de borstvoeding, afhankelijk van de radioactieve stof die wordt gebruikt voor dit onderzoek. Uw specialist zal dit met u bespreken.

Opgenomen in een ander ziekenhuis dan het JBZ

Bent u in een ander ziekenhuis opgenomen dan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, neemt u dan eventueel een lunchpakket mee. Vraag aan een familielid of een kennis om u te begeleiden.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant zal in een aparte ruimte via een infuus bloed afnemen. U voelt van het infuus alleen een prik, daarna voelt u er niets meer van. Na de bloedafname neemt u weer plaats in de wachtruimte.

Het afgenomen bloed wordt dan bewerkt met een radioactieve stof. Deze bewerking duurt ongeveer 30 minuten. Daarna wordt u opgehaald door de laborant voor het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven de buik. Het bewerkte bloed wordt via het infuus weer toegediend. Meteen daarna worden er een uur lang opnames gemaakt van de buik. Daarna worden er regelmatig opnames gemaakt van de buik, totdat de bloeding wordt aangetoond.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat er voldoende opnames zijn gemaakt, bent u klaar. Er is geen nazorg nodig. De radioactieve vloeistof raakt u vanzelf weer kwijt. Daar merkt u verder niets van.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek kan de hele dag duren.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.