Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Bloedinglokalisatie (LNG-035)

Bij een bloedinglokalisatie brengen we met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera een eventuele bloeding in de buik in beeld.

LET OP! 

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten.
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-035
Laatste revisie: 3 april 2024 - 12:48
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedinglokalisatie (LNG-035)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet gaan. U hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen. 

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U moet gedurende 4 tot 12 uur stoppen met de borstvoeding, afhankelijk van de radioactieve stof die wordt gebruikt voor dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Opgenomen in een ander ziekenhuis dan het JBZ

Bent u in een ander ziekenhuis opgenomen dan het Jeroen Bosch Ziekenhuis? Neem dan eventueel een lunchpakket mee. Vraag aan een familielid of een kennis om u te begeleiden.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een voorbereidingskamer. De laborant geeft u extra uitleg over het onderzoek. U krijgt een infuus; meestal in een elleboogplooi. Via dit infuus wordt wat bloed afgenomen. Hierna neemt u weer plaats in de wachtruimte.

Het afgenomen bloed wordt bewerkt met een radioactieve stof. Dit duurt ongeveer 1 uur. Daarna haalt de laborant u op voor het onderzoek.

Voor het onderzoek komt u op de rug op een smal bed te liggen. De camera wordt zo geplaatst dat deze de buik goed in beeld kan brengen. De camera kan u niet raken. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Het bewerkte radioactieve bloed wordt via het infuus toegediend.

Meteen daarna maken we een uur lang opnames van de buik. En daarna maken we elk uur opnames van 5 minuten, totdat de bloeding te zien is. Het is dus mogelijk dat u de hele dag op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bent.

Als u in de wachttijd tussen de bloedafname en het onderzoek wilt rusten, kunt u gebruik maken van een bed op onze afdeling. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

Bent u opgenomen in het JBZ dan gaat u tussen de opnames terug naar de verpleegafdeling. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1: voorbereiding:  10 minuten

Wachttijd: 1 uur

Deel 2: onderzoek: 1 uur

Deel 3: extra opnamen (kan de hele dag duren): ieder uur 5 minuten foto en dan 55 minuten wachten.

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag U alles eten en drinken wat u wenst, maar u moet vandaag goed blijven drinken en plassen. Na het toiletbezoek extra goed uw handen wassen.

 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.