Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Blaasonderzoek (LNG-013)

Bij een nucleair blaasonderzoek, ook wel een mictiecystoscintigrafie genoemd, onderzoeken we of er urine uit de blaas naar het nierbekken terugloopt.

De radioactieve stof wordt via een blaaskatheter in de blaas gebracht. 

LET OP! 

  • Lees deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door, zodat u weet wat u kunt verwachten.
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-013
Laatste revisie: 23 januari 2024 - 21:34
Hoe verloopt het onderzoek?

Blaasonderzoek (LNG-013)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

U mag uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Als u zwanger bent is het beter deze behandeling niet te ondergaan. Borstvoeding mag gewoon gegeven worden. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen voor het onderzoek een blaaskatheter op de afdeling Kinderdagbehandeling (Gebouw A, verdieping 6 , Noord). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de Nucleaire Geneeskunde. Tijdens het onderzoek wordt de katheter verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Waar meldt u zich?

Meld u eerst op de polikliniek Urologie met de QR-code op uw dagticket. Daarna komt u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde en meldt u zich daar bij het gele aanmeldpunt met hetzelfde dagticket. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

1. Inbrengen van de blaaskatheter

Dit gebeurt op de polikliniek Urologie (gebouw C, verdieping 1, ontvangst 3). Bij kinderen gebeurt dit op de afdeling Kinderdagbehandeling (Gebouw A, verdieping 6, Noord). U komt met blaaskatheter op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

2. Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera onder het gebied van de blaas en nieren. U krijgt via de blaaskatheter een radioactieve vloeistof toegediend totdat de blaas helemaal gevuld is. Hierna moet u de buikspieren aanspannen om druk op de blaas uit te oefenen. Tenslotte loopt de radioactieve vloeistof via de katheter weer terug in de zak.

Het kan ook zijn dat we de blaaskatheter verwijderen en u voor de camera op een mobiel toilet moet plassen.

Als de blaas leeg is wordt de blaaskatheter verwijderd en bent u klaar.

Als uw kind het onderzoek ondergaat mag een ouder/verzorger aanwezig zijn tijdens het maken van de scan.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 - plaatsing katheter:  10 minuten

Deel 2 - onderzoek:  30 minuten

 

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden.

Bij jonge kinderen worden soms antibiotica voorgeschreven om een blaasontsteking te voorkomen. Dit hoort u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.