Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Bijnierschorsonderzoek (LNG-033)

Bij dit onderzoek, ook wel een bijnierschorsscintigrafie genoemd, wordt naar de functie van de bijnieren gekeken. Dit gebeurd met een radioactieve vorm van vloeibaar cholesterol (I-131-norcholesterol) en een gammacamera. I-131-norcholesterol is een stof die niet officieel geregistreerd is in Nederland. Maar I-131-norcholesterol voldoet, net als geneesmiddelen die wel geregistreerd zijn, wel aan alle kwaliteitseisen. Het is volkomen veilig.

LET OP!

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
 • We vragen u 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-033
Laatste revisie: 5 maart 2024 - 14:48
Hoe verloopt het onderzoek?

Bijnierschorsonderzoek (LNG-033)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde
invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde
invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde
Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

 

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen beïnvloeden het onderzoek. Deze medicijnen moet u stoppen. 

Neem telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde als u een van de volgende medicijnen gebruikt en wij u nog niet hebben vertelt of - en hoe lang voor het onderzoek - u hiermee moet stoppen:

 • anticonceptiepil (alleen bij de pil; niet bij spiraaltje, enz.)
 • dexamethason
 • plaspillen
 • propranolol
 • ketonazol
 • colestyramine
 • corticosteroiden
 • spironolactone

Mogelijk is bovenaan deze informatie ingevuld met welke medicijnen u moet stoppen. Heeft u nog vragen hierover dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Soms is het nodig voorafgaand aan het onderzoek kortdurend bijnierschorshormoon (dexamethason) te gebruiken. Is dit nodig, dan ontvangt u hiervoor een recept. 

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een recept voor 12 kaliumjodide-capsules mee. U moet de capsules met het recept afhalen bij de ziekenhuisapotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij de RegioApotheek in Bernhoven. U kunt het recept NIET inleveren bij uw eigen apotheek.

De kaliumjodide-capsules zorgen ervoor dat de onbedoelde jodiumopname in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

U moet 1 capsule kaliumjodide bij het ontbijt innemen:

 • op de dag vóór de injectie;
 • op de dag van de injectie;
 • de 10 dagen ná de injectie.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit meerdere delen.

Deel 1: injectie van de radioactieve vloeistof

De nucleair geneeskundige haalt u op uit de wachtruimte en geeft u een injectie met de radioactieve vloeistof. Deze injectie wordt meestal in een ader in de elleboogplooi gegeven. De ingespoten stof moet een aantal dagen inwerken.

De nucleair geneeskundige vertelt u wanneer u terug moet komen voor de onderzoeken. Dit zal op dag 5 én dag 7 na de injectie zijn. Het kan zijn dat u ook op dag 3 na de injectie al moet terugkomen voor een scan. Dit is afhankelijk van de reden voor het uitvoeren van het onderzoek. De afspraken staan op de eerste pagina van deze folder genoteerd.

Deel 2: het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven en onder uw buik. De camera kan u niet raken tijdens het maken van de opnamen. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten vanuit de bedieningsruimte.

Soms wil de nucleair geneeskundige extra opnames maken met een andere radioactieve stof om de nieren goed zichtbaar te maken. In dit geval worden de extra opnames direct gemaakt nadat de juiste aanpassingen aan de camera zijn gedaan. De radioactieve stof wordt in de tussentijd voor u bereidt. Dit kan even duren. Het is erg belangrijk dat u niet van positie veranderd. De laborant prikt intussen alvast een infuus zodat de radioactieve vloeistof direct kan worden toegediend. Deze opname duurt ongeveer 5 minuten. Het infuus wordt na het onderzoek weer verwijderd.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1:  10 minuten

Wachttijd: 5 dagen

Deel 2 (onderzoek dag 5): 25 minuten

Wachttijd: 2 dagen

Deel 3 (onderzoek dag 7): 25 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

U neemt de 10 dagen na de injectie iedere dag 1 kaliumjodidecapsule in.

Als u voor dit onderzoek gestopt was met bepaalde medicijnen, mag u die weer innemen ná het laatste onderzoek (tenzij de nucleair geneeskundige dit anders met u heeft afgesproken).

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.