Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Bijniermergscintigrafie (MIBG) (LNG-034)

Een bijniermergscintigrafie is een onderzoek met behulp van een radioactieve stof.

Hiermee wordt de werking van het bijniermerg aangetoond. U krijgt de radioactieve stof via een injectie in een bloedvat in de arm toegediend. Het onderzoek bestaat uit 2 of 3 onderdelen (dit is afhankelijk van de eerste scan):

 1. Injectie met radioactieve stof. Deze moet 24 uur inwerken.
 2. 24 uur na de injectie wordt er een scan van ongeveer 75 minuten gemaakt.
 3. Soms is het nodig om 48 uur na de injectie nog een scan te maken. Dit hoort u nadat de eerste scan is gemaakt.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door! 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-034
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 14:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Bijniermergscintigrafie (MIBG) (LNG-034)

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, krijgt u een recept voor 6 kaliumjodidecapsules mee. U kunt de capsules met het recept alleen afhalen bij de apotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. U kunt het recept niet inleveren bij uw eigen apotheek. De kaliumjodidecapsules zorgen ervoor dat de onbedoelde jodiumopname in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

U moet 1 kaliumjodidecapsule per dag innemen op: 

 • de dag vóór de injectie;
 • de dag van het onderzoek;
 • en de 4 dagen ná het onderzoek. 

Gebruikt u medicijnen?

Gebruikt u medicijnen tegen een hoge bloeddruk, antidepressiva of rustgevende middelen? Deze medicijnen mag u een aantal dagen voor het onderzoek niet meer innemen. 

Let op! Twijfelt u of u uw medicijnen wel of niet mag innemen? Neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of met uw specialist.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Laxeren, eten en drinken

Op de dag van de injectie:

 • 07.00 uur - 09.00 uur: U kunt ontbijten zoals u dat gewend bent.
 • 09.00 uur - 12.00 uur: U moet minstens een halve liter vocht drinken. Alle dranken zijn toegestaan.
 • Middagmaaltijd: U kunt een lunch gebruiken zoals u gewend bent. Eet u ‘s middags warm, dan kunt u een kleine warme maaltijd gebruiken.

Na de middagmaaltijd mag u geen vast voedsel meer gebruiken!

 • 12.00 uur - 22.00 uur: U drinkt ieder half uur een glas vocht. Alle dranken zijn toegestaan.
 • 15.00 uur: U lost de inhoud van het potje magnesiumsulfaat op in een glas water en drinkt dit op. Daarbij neemt u twee tabletjes bisacodyl 5 mg in.
 • 19.00 uur: U neemt nogmaals twee tabletjes bisacodyl 5 mg in.

Op de eerste dag van het onderzoek:

U mag niet ontbijten, maar wel 1 of 2 kopjes koffie of thee drinken. Het kan zijn dat de darmen bij het maken van de scan niet voldoende leeg blijken zijn. U moet dan nog een keer gelaxeerd worden. Dit gebeurt in overleg met de nucleair geneeskundige.

De injectie

U krijgt de radioactieve stof toegediend via een injectie in een bloedvat in de arm. De toegediende stof moet 24 uur inwerken. Ook krijgt u een potje magnesiumsulfaat en 4 tabletjes Bisacodyl mee van de nucleair geneeskundige.

24 uur na de injectie meldt u zich weer op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bij de gele aanmeldzuil. De laborant neemt u mee naar de onderzoeksruimte voor de eerste scan. Deze duurt ongeveer 75 minuten. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camerakoppen boven en onder u. U moet goed stil blijven liggen. De camera wordt zo ingesteld dat deze u niet kan raken tijdens het maken van de scan. Soms moet er de volgende dag (48 uur na de injectie) nog een scan gemaakt worden. Deze duurt ongeveer 45 minuten.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat er voldoende opnames zijn gemaakt bent u klaar. Na afloop van de eerste scan mag u weer normaal eten en drinken, tenzij er anders met u wordt afgesproken door de nucleair geneeskundige. U neemt de eerste 4 dagen ná het onderzoek dagelijks 1 capsule kaliumjodide in.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.