Dinsdag 15 oktober 2019

Wisselexpositie Boulevard: 'Grote bloemen als kleine troost' van Linda Nieuwstad

In de expositieruimte aan het einde van de boulevard is vrijdag 4 oktober 2019 een nieuwe expositie ingericht met bloemstillevens van Linda Nieuwstad.  

kunst expositie boulevard 'Koolroos' van Linda Nieuwstad

De expositie 'Grote bloemen als kleine troost’ verwijst naar de grote bloemstukken en bloemstillevens van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Bloemstukken die ontroeren door de kwetsbaarheid die ze uitstralen in een ziekenhuisomgeving.

'Koolroos'

Het grote bloemstuk ‘Koolroos’ van Linda Nieuwstad is te zien geweest in het Noordbrabants Museum tijdens de tentoonstelling ‘De geur van succes’. Deze succesvolle tentoonstelling was te zien van april tot en met augustus 2019. Er waren bloemstillevens te zien van de Tilburgse gebroeders Gerard en Cornelis van Spaendonck uit de 18e eeuw. Linda Nieuwstad kreeg de opdracht om een heel klein schilderijtje ‘Koolroos’ (1800) van Cornelis van Spaendonck (1756-1839) na te bouwen in groot formaat. Voor dit imposante boeket is speciaal een sokkel gemaakt voorzien van een marmerstructuur. De ‘Koolroos’ was een enorme publiekstrekker.

Een beleving voor bezoekers van het JBZ

De kunstcommissie vindt het bijzonder dat het boeket ‘Koolroos’ nu geëxposeerd wordt in het JBZ. De sokkel van de ‘Koolroos’ is groot met 4.00 meter lengte, 2,5 meter breedte en 1.00 meter hoogte. Met de ‘Koolroos’ er op heeft dit kunstwerk een aanzienlijk formaat. Hoewel dit bloemstuk van Linda Nieuwstad tot grote proportie is opgeblazen, ziet dit bloemstuk er net zo fragiel uit als op het kleine schilderijtje ‘Koolroos’.  De bladeren van sommige van haar rozen zijn uitgedroogd en soms vind je een blad alsof een rups het heeft opgegeten. Verrassend is dat de rozen er zo kwetsbaar uit zien, maar in feite niet zijn door het materiaalgebruik van wol, vrachtwagenzeil en staal. Een opmerking van een bezoeker: “Ik vind haar bloemen ontroerend door de kwetsbaarheid die ze uitstralen, juist hier op deze plek”.  Als bezoeker waan je je door de grote bloemen in de leefwereld van ‘Erik en het Klein Insectenboek’.

kunst boulevard expo vitrine koolroos cornelis van spaendonck

In een vitrine hangt een foto van het kleine schilderijtje ‘Koolroos’ dat Cornelis van Spaendonck heeft gemaakt in 1800. Ook is in de vitrine een schaalmodel  te zien van de koolroos die Linda Nieuwstad maakte om het tweedimensionale schilderij om te zetten naar een driedimensionaal werk. Achter in de expositieruimte staan narcissen, sneeuwklokjes en paardebloemen. De bloemen van Linda Nieuwstad zijn groter dan het leven.

kunst expositie boulevard narcissen Linda Nieuwstad (1)

Informatieborden expositie

Bij de expositie op de boulevard hangen informatieborden met toelichting bij de kunstwerken. 

Duur expositie

De expositie is te zien tot vrijdag 10 januari 2020. 

poster expositie linda nieuwstad

Kunstactiviteiten

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van de kunstcommissie? U kunt zich dan aanmelden voor de kunstkring. U ontvangt dan uitnodigingen van de openingen van de exposities op de boulevard. Lees hier meer informatie over de kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16