Vrijdag 21 januari 2022

Expositie 'Perspective' Shirley Welten

Sinds 14 januari is de expositie ‘Perspective’ te zien in de expositieruimte op de boulevard. De titel van deze expositie verwijst naar de bijzondere fotowerken van beeldend kunstenaar Shirley Welten. Zij toont 21 analoge fotowerken die zij zelf heeft afgedrukt. De expositie is te zien tot 8 april 2022.

kunst overzicht expo 'Perspective' Shirley Welten op de boulevard

Alle fotowerken in deze expositie zijn analoge met de hand gemaakte afdrukken voorzien van coating op een aluminium frame. Shirley Welten toont grote fotowerken die met name in het voorste gedeelte van de expositieruimte te zien zijn. In het achterste deel van de expositieruimte toont Shirley ook haar kleinere werken. Achter in de expositieruimte zijn de muren zo opgesteld dat er drie afgeschermde ruimtes ontstaan. Daar kan de bezoeker zich in alle rust focussen op het werk. Shirley Welten heeft ook diverse kunstkaarten gemaakt van haar analoge fotowerken. Deze kunstkaarten zijn gratis beschikbaar voor de bezoekers van deze expositie. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot Art Mediation in het atelier van de kunstenaar in hartje ’s-Hertogenbosch. Wilt u deelnemen aan een gratis bijeenkomst van Art Mediation? Interesse? Neem dan contact op met Shirley Welten via info@shirleywelten.nl

kunst overzicht expo 'Perspective' Shirley Welten op de boulevard

overzicht van de expositie 'Perspective' van Shirley Welten

De melancholie is tastbaar in alle werken van Shirley Welten, schoonheid en vergankelijkheid spelen mee. “Ik zoek een combinatie van wat ik kan vinden en wat ik zelf meeneem. Ik in verhouding tot de wereld, samengevat in een beeld”, aldus Welten. Zij ziet haar afbeeldingen als denkruimte, als beleving, als staat van zijn. Shirley Welten blijft beschouwer van wat zij fotografeert. Een buitenstaander die op zoek is naar dat ene beeld. De rust die intreedt zodra zij het idee heeft dat beeld vastgelegd te hebben is overweldigend. “Het is bijna net zo overweldigend als de eerste kennismaking met de afdruk uit de donkere kamer,” aldus Shirley Welten. Shirley Welten wil graag met haar foto’s de ruimte bieden aan bezoekers, patiënten en medewerkers om te ontspannen, om te verdiepen, om te verwerken, om te verwonderen en om in te verdwijnen. In elke samenleving is kunst nodig en een ziekenhuis is een samenleving op zich.

Bijzondere titels

De titels van de fotowerken zijn bijzonder: ‘tra di loro’, ‘plantenverschining in kerk’, ‘nachtkastje in hotel iași’, ‘camping otterloo’, ‘huisje aan bevroren meer’, en ‘Nardo’. De titels verwijzen naar de vele reizen die de kunstenaar heeft gemaakt. De fotowerken ‘hal l’viv’, ‘echo’ en ‘longing’ (2021) zijn tentoongesteld in een van de vitrines. Daar zijn ook teksten te lezen waarin Shirley Welten de kunstwerken toelicht. De titel ‘Perspective’ van deze expositie verwijst naar de titel van de analoge foto PERSPECTIVE / where we meet’ (2019-2022, 115 cm x 115 cm). Het perspectief dat de fotograaf als beeldend kunstenaar heeft op de dingen in de wereld om haar heen:
“Nooit kan ik jouw standpunt innemen. Jij kijkt met andere ogen. You ARE portrait | I AM landscape. We kijken vanuit onze eigen positie naar de buitenwereld. We kijken naar onze gemene deler. Wij zijn hetzelfde – vlees, bloed – mens. Op grote afstand kijken we naar de maan. Een hemellichaam, zo ver weg. Ik kan me niet voorstellen hoe het daar is. En toch is het herkenbaar”.

kunstwerk 'PERSPECTIVE/where we meet' van Shirley Welten

'PERSPECTIVE / where we meet' (2019-2020) 115 cm x 115 cm 

kunstwerk 'The Outside World' van Shirley Welten

'the outside world' (2019-2020) 90 x 67 cm 

Shirley Welten

Shirley Welten (1981) is beeldend kunstenaar woont en werkt in ’s-Hertogenbosch. Zij heeft een atelier in Nova Zembla, in het hart van de stad, met een prachtig uitzicht op de Sint Jan. Zij heeft van 2000 tot 2004 de opleiding autonome beeldende kunst (specialisatie Beeldhouwen en andere media) gevolgd aan de AKV | St. Joost in ’s-Hertogenbosch. Na deze opleiding heeft zij zich verder gespecialiseerd in installaties en analoge fotografie. Zij heeft verschillende reizen gemaakt in Oost-Europa en een werkperiode in Rusland gedaan. In 2018 heeft zij een traineeship kleurenafdrukken gevolgd bij Peter Svenson (AAP-lab). Het jaar daarvoor in 2017 heeft zij masterclasses Art Mediation gedaan bij de Rijksakademie in Amsterdam. Haar fotowerken zijn in diverse exposities te zien geweest. In het buitenland: in 2009 ‘Residency Cyland’ (NCCA, in St. Petersburg Rusland) en in 2011 ‘5fotografe5tage’ (SecondHome projects, in Berlijn Duitsland) en in het binnenland: ‘When the nights falls…’ (2012, KiK, Kolderveen), ‘Starwink’ (2015, Tilburg University), ‘This Art Fair’ (2017, Beurs van Berlage Amsterdam), ‘SWAP’ (2018, Pennings Foundation Eindhoven), ‘Homerun #1’ (2019, Willem Twee Fabriek ’s-Hertogenbosch), ‘It’s a Jungle’ (2020, Moving Gallery Utrecht) en ‘Amuse’ (2021, KunstRAI Amsterdam). In 2013 heeft zij de Toonzaalprijs CBK in ’s-Hertogenbosch gewonnen. 
www.shirleywelten.nl

kunst portret van Shirley Welten

kunst poster expo 'Perspective' van Shirley Welten

Meer kunst in het JBZ

Laatste revisie: 3 februari 2022 - 14:22