Expositie 'Gelaagd landschap' op de boulevard

Sinds 13 januari is de expositie 'Gelaagd landschap' te zien in de expositieruimte op de boulevard in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De titel van deze expositie verwijst naar de kunstwerken van de Vughtse beeldend kunstenaar Waldo van Bokhoven en beeldend kunstenaar Hetty de Boer-Blonk uit Eindhoven. Er zijn fotocollages, panelen en sculpturen te zien tot en met 30 maart 2023. 

kunst overzicht expo 'Gelaagd landschap' op de boulevard

Voor deze expositie heeft Waldo van Bokhoven beeldend kunstenaar Hetty de Boer-Blonk uitgenodigd om haar sculpturen te exposeren in het JBZ. Beide kunstenaars verzamelen bestaande beelden uit de natuur en vormen daarmee nieuwe. Ze zijn beiden gefascineerd door de wijze waarop de elementen (lucht, aarde, water en vuur) de natuur, het landschap door de tijd, laag voor laag boetseren, opbouwen en (ver)vormen. Daarom is de titel van deze expositie: ‘Gelaagd landschap’.

Waldo van Bokhoven loopt met zijn camera eindeloos langs rivieroevers, in polders, over akkers en door open velden. Altijd op zoek naar kleuren, nieuwe vormen, structuren en patronen. Met de foto’s die deze zoektochten opleveren construeert hij nieuwe landschappen. Nieuwe vergezichten en natuurimpressies. Soms kleurrijk maar ook soms ingetogen. Het ‘verzamelde’ materiaal is de grondlegger van zijn kunst. Het nieuwe beeld ontstaat door de verzamelde foto’s digitaal te verknippen en laag voor laag te vermengen. Zo ontstaan nieuwe homogene structuren, intrigerende nieuwe gelaagde landschappen en bossen; die er in werkelijkheid niet zijn, maar wat je, ogenschijnlijk in de natuur zou kunnen aantreffen.

kunst portret Waldo van Bokhoven

Waldo van Bokhoven in de natuur

kunst kunstwerk 'Collected Landscape nr. 61' van Waldo van Bokhoven

Kunstwerk ‘Collected Landscape nr. 61’, gemengde techniek op doek, 180 cm x 100 cm, 2022, oplage 3/6, Waldo van Bokhoven

kunst kunstwerk 'MixedForest nr 51' van Waldo van Bokhoven

Kunstwerk ‘MixedForest’ nr 24’, fotografie, 100 cm x 100 cm, 2021, oplage 2/3, Waldo van Bokhoven

Hetty de Boer-Blonk daarentegen vindt haar objecten letterlijk in de natuur. Stukken die gevormd zijn door de elementen en de tijd. Objecten waar anderen achteloos aan voorbij lopen. Die komen haar tegemoet. Die ene aangespoelde steen uit de rivier. Het kronkelige stuk hout, aangetast en meegevoerd door de zee. Het verroeste oud ijzer, schroot, oude verweerde lagen. Ze komen ergens vandaan, van ver of dichtbij, maar altijd met een verhaal. De elementen laten hun sporen achter en verworden tot structuren en kleuren door geen mens na te maken. Ze neemt ze mee en geeft ze een nieuwe gelaagdheid mee.

kunst portret Hetty de Boer-Blonk in de natuur

Hetty de Boer-Blonk in de natuur

kunst kunstwerk 'Silent city' van Hetty de Boer-Blonk

Te zien in een van de vitrines: kunstwerk ‘Silent city’, hout, 30 cm (h) x 54 cm (b) x 22 cm (d), Hetty de Boer-Blonk

kunst kunstwerk 'Found somewhere' van Hetty de Boer-Blonk

Te zien in een andere vitrine: kunstwerk ‘Found somewhere’, hout / lood, 69 cm (h) x 29 cm (br) x 25 cm (d), Hetty de Boer-Blonk

Waldo van Bokhoven

Hij woont en werkt in Vught. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost in Breda, waar hij in 1986 cum laude afstudeerde. Hij werkte bij Total Design in Amsterdam en TelDesign in Den Haag en vervolgens bij Code Communication & Design in ’s-Hertogenbosch. In 1993 startte hij zijn eigen ontwerpbureau BOWfor vormgeving. Voor opdrachtgevers zoals onder andere NHTV (nu BUas), Teleac/NOT, Maurick College en de gemeente Vught ontwerpt hij logo’s en huisstijlen en visualiseert hij een groot scala aan communicatie-uitingen, waaronder boeken, folders, brochures en websites. Ook heeft Waldo van Bokhoven de vorige huisstijl van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontworpen. 
www.waldovanbokhoven.nl

kunst portret Waldo van Bokhoven bij de Essche stroom

Waldo van Bokhoven bij de Essche stroom

Hetty de Boer-Blonk

Zij woont en werkt in haar atelier in Eindhoven. Zij is autodidact en haar CV is een gevolg van ‘de loop der dingen’ (zoals zij het zelf zegt). Zij heeft diverse opleidingen / cursussen gevolgd op het gebied van grafische techniek (lithografie), kunstgeschiedenis, filosofie, beeldende vormgeving, fotografie, lassen en aluminium gieten. Hetty is gespecialiseerd in assembleren. Assemblage is een kunstzinnig proces waarbij driedimensionale gevonden voorwerpen bedacht worden samengevoegd tot een nieuwe compositie. Vanaf 2003 heeft zij aan diverse exposities en landart manifestaties deelgenomen zowel in het binnenland als het buitenland. Zoals deelname als ‘artist in residence’ in Tsukuba art centre (Japan), Galandart Hamont-Achel (België), Art Fantastique Eben -Emael (België), de landart manifestatie en expositie Pura Natura (Italië) en landart aan de Dordogne (Frankrijk). Zij heeft een solo expositie ‘What’s left’ gehad in de kunstpraktijk in Veldhoven en een duo expositie in het Waalres museum in Waalre. Zij heeft ook deelgenomen aan de expo Open dagen SPO-ENZO in atelier Spoordonk.
www.htty.nl

kunst portret Hetty de Boer-Blonk work in progress

Hetty de Boer-Blonk: 'Work in progress'

kunst poster 'Gelaagd landschap'

Meer kunst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

Laatste revisie: 30 januari 2023 - 07:47