Expositie 'Een verte voorbij onze ogen' Francine Steegs

Sinds 9 juli is de expositie 'Een verte voorbij onze ogen' te zien in de expositieruimte op de Boulevard. De titel verwijst naar een gedicht van Rutger Kopland over 'Tijd' dat beeldend kunstenaar Francine Steegs heeft geïnspireerd voor haar zeefdrukken en schilderijen. Zij neemt ons in gedachte mee naar een andere tijd en sfeer. De expositie is te zien tot 29 september 2022.

kunst overzicht expo 'Een verte voorbij onze ogen' Francine Steegs

"Achter onze ogen zit ons hoofd en onze geest. Daar zit de essentie van het kijken. Je neemt als beeldend kunstenaar mee wat binnen in je hoofd speelt", vertelt Francine Steegs. Het gedicht van Rutger Kopland geeft stof tot nadenken over tijd. Hoe we de tijd beleven en dat wij slechts onderdeel zijn van de tijd. Uit het gedicht van Kopland: zoals Rembrandt kijkt op de laatste portretten, van zichzelf alsof hij ziet waar hij heengaat, een verte voorbij onze ogen. 

Francine Steegs combineert schilderkunst met fotografische zeefdruk. Een belangrijk thema in haar werk is het tijdloze aspect van de natuur en onze relatie met het verstrijken van de tijd. Haar portretten zijn herinterpretaties van werken uit de kunstgeschiedenis. Het zijn geheimzinnige gezichten, diep in gedachten verzonken, zachtaardig maar ook sterk en ze nodigen uit tot oogcontact. Francine maakt deze personen door haar werk deel van het heden. Tegelijkertijd worden we door deze expositie als kijker meegenomen naar een andere tijd. Ook haar landschappen van lucht, water en bomen lijken verweven met de tijd. Haar werken ademen een sfeer van schoonheid en melancholie.

Francine Steegs maakt werk dat contact maakt met de kijker. Haar werk is toegankelijk voor veel mensen en haar kunstwerken hebben een contemplatief karakter. Ze heeft contact opgenomen met de kunstcommissie van het JBZ met het aanbod te exposeren. Toen zij ooit zelf was opgenomen in het ziekenhuis heeft zij ervaren hoe troostrijk de aanwezigheid van beeldende kunst voor haar was. Toen ontstond de gedachte dat zij met haar kunstwerken ook voor anderen een rol zou kunnen spelen.

kunstwerk 'I'll say a little prayer for you' van Francine Steegs

Kunstwerk 'I'll say a little prayer for you' van Francine Steegs (te zien in een van de vitrines) 

Wat inspireert Francine Steegs?

Zowel de natuur om haar heen als iconische portretten uit de vijftiende en zestiende eeuw vormen een bron van inspiratie. Eigenlijk gaan al die werken over het verstrijken van de tijd. Landschappen en luchten die al eeuwenlang onveranderd zijn en portretten van oude meesters. Haar werk ademt een sfeer van melancholie. De landschappen lijken onbewoond en het is er stil. We zien lucht, wolken, water, horizon, bomen en takken. De portretten zijn in zichzelf gekeerd, de blik naar binnen gericht maar ook uitnodigend tot oogcontact. Het gebruikte palet wordt gedomineerd door luchtige blauwen en zachte groenen.

Hoe gaat Francine Steegs aan het werk?

Zij is schilder en zeefdrukker. Zij drukt zowel op papier, paneel en doek en gebruikt een mix van fotografische, schilderkunstige en zeefdruk technieken naast en door elkaar. De beelden die ze gebruikt in haar zeefdrukken bereidt ze digitaal voor, zet ze over op een zeef en drukt ze daarna handmatig af, soms in kleine oplages, maar ook vaak als uniek beeld. De portretten, vaak van Renaissance meesters, hergebruikt en herinterpreteert ze in haar werk. Vaak zoomt ze in op een blik of een sfeer van een historisch werk en ‘tovert’ dat onze huidige tijd in. Sommige werken zijn helemaal opgebouwd uit drukgangen andere zijn gemengd met schilder technieken.

kunst kunstwerk 'Anna in the sky' van Francine Steegs

Kunstwerk 'Anna in the sky' (zeefdruk oplage 3/6) van Francine Steegs

Francine Steegs

Francine Steegs woont in Vught en werkt in haar atelier in de Willem Twee fabriek in ’s-Hertogenbosch. In 1986 studeerde zij af aan de AKV | St. Joost Den Bosch met als specialisatie schilderen. Na haar studie ging zij zich daarnaast intensief bezighouden met grafiek, met name met zeefdrukken. Naast haar kunstenaarschap was zij tot 2016 coördinator van de stichting Grafisch Atelier Den Bosch, een grafiekwerkplaats en projectpodium voor kunstenaars. Vanaf haar afstuderen exposeert zij regelmatig in binnen- en buitenland. In 2009 en in 2011 werd haar werk geselecteerd voor de Guanlan International Print biennial in Shenzhen in China. In 2020 werd zij uitgenodigd voor deelname aan de expositie Graphic Transformations in de Universiteitsgalerie in Sofia. In 2016 werkte Francine een periode als artist in residence aan de westkust van Ierland. In 2019 via Fundacion Cultural Knecht-Drenth in Alicante in Spanje. Regelmatig stelt zij haar atelier open voor bezoekers. 
www.francinesteegs.nl

kunst poster expo 'Een verte voorbij onze ogen' van Francine Steegs

Meer kunst in het JBZ

Laatste revisie: 20 juli 2022 - 10:07