Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Wegschrapen (excochleatie)

Bij een excochleatie wordt een huidafwijking, bijvoorbeeld een (ouderdoms)wrat, uitgelepeld met een scherp lepeltje.

De behandeling gebeurt op de polikliniek Dermatologie.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code DER-742
Laatste revisie: 12 april 2023 - 09:40
Hoe verloopt de behandeling?

Wegschrapen (excochleatie)

De plek wordt plaatselijk verdoofd met een injectie of een koude spray. Met een curette (scherpe lepel) schraapt de dermatoloog de wrat van de huid. Dit duurt een enkele minuut. Er blijft een oppervlakkige schaafwond achter, die geneest met een korstje. Later is er, net als bij een gewone schaafwond, niets of bijna niets meer van te zien. 

Risico's

Bij deze behandeling kunnen complicaties optreden zoals een infectie van de wond, een bloeding, littekenvorming en schade aan onderliggende weefsels. Deze complicaties komen bijna nooit voor. Soms duurt het genezen langer dan normaal en kunnen de achtergebleven littekens groter zijn dan gewoonlijk.