Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Voorkom schimmelinfectie bij vernevelen

Bij vernevelen kan een schimmelinfectie ontstaan in de mond en keelholte.

Dit kunt u herkennen aan bijvoorbeeld een wit beslag op uw tong, een gevoelig en pijnlijk plekje in uw mond, keelpijn en soms heesheid. In deze informatie leest u meer over het voorkomen van een schimmelinfectie bij vernevelen.

Lees meer

Medicijnen en vernevelen

Bij de behandeling van astma en COPD worden verschillende medicijnen gebruikt. De belangrijkste zijn:

  • Luchtwegverwijders die de vernauwing van de luchtwegen tegen gaan.
  • Ontstekingsremmers die de ontsteking van de luchtwegen bestrijden en de luchtwegen beschermen tegen prikkels.

Bijzonder aan een aantal van deze medicijnen is dat u ze kunt inademen, ofwel inhaleren. Een vorm van inhaleren is het vernevelen. Hierbij wordt een medicijnoplossing omgezet in een nevel of mist.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code VPA-215
Laatste revisie: 8 november 2022 - 11:04
Hoe verloopt de behandeling?

Voorkom schimmelinfectie bij vernevelen

Het vernevelen door de mond werkt goed, omdat de medicijnen die u inhaleert direct op de juiste plek terecht komen. Bij het vernevelen ademt u steeds, voor een langere tijd medicijnen in. Hier is geen speciale techniek voor nodig. Rustig in- en uitademen is voldoende. Zo krijgt u genoeg medicijnen binnen, ook als u ernstig kortademig bent. Het is belangrijk om tijdens het vernevelen rechtop te zitten. Daardoor kunnen de medicijnen ook in het onderste gedeelte van de luchtwegen komen.

Wat zijn de meest gebruikte medicijnen bij vernevelen?

  • Atrovent®, is een kortwerkende luchtwegverwijder. Het ontspant de spiertjes in de luchtwegen. Er zijn bijna nooit bijwerkingen: heel soms kunt u een droge mond en hoofdpijn krijgen en misselijk worden.
  • Salbutamol® (Ventolin), ontspant ook de spieren in de wand van de luchtwegen maar op een andere manier dan Atrovent®. Daardoor worden de luchtwegen wijder en gaat de ademhaling makkelijker. Salbutamol® wordt gebruikt om acute en chronische benauwdheid te behandelen en te voorkomen. De arts schrijft het vaak voor bij longziekten zoals astma, bronchitis en emfyseem. Dit gebeurt vaak in combinatie met corticosteroïden, die u ook kunt vernevelen.
  • Fluimucil®, wordt gebruikt om het ophoesten van taai slijm makkelijker te maken. Het vermindert de dikte en taaiheid van het slijm. Bijwerkingen: u kunt een ontsteking van het mondslijmvlies krijgen en misselijk worden.

Vaak wordt een zoutoplossing toegevoegd aan het medicijn om een groter volume van de vernevelvloeistof te krijgen.

  • Spoel na elke verneveling uw mond met water. Slik dit water niet door!
  • Verzorg uw mond goed. Dat wil zeggen 2 keer per dag uw tanden poetsen met een zachte tandenborstel. Heeft u een gebitsprothese? Poets en spoel deze dan ook goed. Neem de gebitsprothese uit tijdens het spoelen van uw mond. Bij het poetsen kunt u het beste gebruik maken van tandpasta met fluoride.
  • Inhaleer de medicijnen vóór de maaltijd. Door het voedsel worden de resten van de medicijnen die op het wangslijmvlies achterblijven verwijderd.

Voorkomen is beter dan genezen

Om klachten te voorkomen, is het belangrijk dat u regelmatig uw mond onderzoekt of er wit beslag en pijnlijke plekjes zijn. Dit doet u door voor de spiegel naar uw mond te kijken. Met behulp van de checklist controleert u uw mond.

  • Heeft u klachten? Meldt u dat dan bij de verpleegkundige.
  • Kunt u uw mond niet zelf controleren? Dan doet de verpleegkundige dit op een vast tijdstip, op maandag en donderdag. Als u klachten heeft, schrijft de verpleegkundige dit op en bespreekt het met de arts. De arts kan u daar dan op tijd medicijnen voor geven.
  • Het is wel belangrijk dat u doorgaat met vernevelen.
  • Probeer gewoon te blijven eten, ook al is het pijnlijk. Scherpe kruiden, zuur fruit en grof voedsel kunt u beter niet eten. Laat eten en drinken afkoelen. Soms kan koud drinken of ijs helpen.

Dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige op de afdeling.