Kersenbloesem in de binnentuin

Vernevelen bij astma en COPD

Voor sommige longpatiënten is het moeilijk om met voldoende kracht medicijnen te inhaleren.

Uw longarts kan u dan een vernevelaar aanraden. Een vernevelaar zorgt ervoor dat de medicijnen veranderen in een fijne nevel of mist. Deze nevel ademt u in via een mondstuk of een masker over uw mond en neus. Daardoor kunnen de medicijnen diep in de longen komen.

Inhalatiemedicijnen

Bij de behandeling van astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) wordt er gebruik gemaakt van verschillende inhalatiemedicijnen. Ze zijn onder te verdelen in:

• luchtwegverwijders;
  • ontstekingsremmers;
  • combinatie van medicijnen, een luchtwegverwijder met een ontstekingsremmer.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code LON-315
Laatste revisie: 26 augustus 2020 - 16:17

Vernevelen bij astma en COPD

Voor- en nadelen van vernevelen

Wat zijn de voordelen van vernevelen?

• Er is weinig kracht nodig om te inhaleren.
  • Meestal kun u verschillende medicijnen tegelijk inhaleren.
  • Er is minder van het medicijn nodig, omdat het direct in de luchtwegen komt.
  • Het medicijn werkt sneller.
  • het geeft minder bijwerkingen dan het gebruik van tabletten.

Wat zijn de nadelen van vernevelen?

• Het inhaleren via een vernevelaar kost u meer tijd dan wanneer u inhaleert met een gewone inhalator.
  • Het is minder praktisch.
  • U moet heel precies de inhalaties klaarmaken.
  • Veel inhalatiemedicijnen kunnen niet via een vervelaar gebruikt worden.
  • Het is belangrijk dat u de vernevelaar heel erg goed schoonmaakt.

Door deze nadelen schrijft de arts het vernevelen van medicijnen alleen voor als het inhaleren met gewone inhalatoren echt niet meer gaat.

Gebruiksaanwijzing Vernevelaar

1. U doet de medicijn(en) bij elkaar in de medicijnkamer. De hoeveelheid vloeistof moet tenminste 5 milliliter zijn. Alleen dan kan de vernevelaar goed zijn werk doen. Is het totaal van uw medicijnen minder dan 5 milliliter? Dan kunt u dit aanvullen met fysiologisch zout. Dat kunt u bij uw eigen apotheek krijgen. Let op! Per vernevelaar kan dit anders zijn. Lees daarom altijd goed uw recept!
  2. Het is belangrijk om uw medicijnen pas kort voor gebruik klaar te maken. Zo gaat u mogelijke groei van bacteriën tegen.
  3. Zet de compressor aan.
  4. Houd de vernevelaar rechtop.
  5. Neem het mondstuk tussen uw tanden en sluit uw lippen om het mondstuk heen. Gebruikt u een kapje? Plaats dat dan voor uw neus en mond.
  6. Adem rustig in en uit door uw mond. Doe dit 10 minuten lang tot de vloeistof op is of wanneer het apparaatje begint te sputteren.
  7. Spoel uw mond en keel met water.
  8. Maak de vernevelaar schoon, droog en ontsmet deze elke dag met alcohol.

medicijn vernevelaar longen

Wat mag u niet doen?

• De vernevelaar schoonmaken in de afwasmachine.
  • Met uw tong het mondstuk/klep afsluiten.

Verder raden wij u aan om naast deze informatie altijd de bijsluiter van uw medicijnen te lezen.

Gebruikt u meerdere inhalatiemedicijnen tegelijk?

• Dan kunt u het beste beginnen met een langwerkende luchtwegverwijder.
  • Daarna neemt u een kortwerkende luchtwegverwijder.
  • Als laatste inhaleert u dan de ontstekingsremmer.
  • Tussen elke groep inhalatiemedicijnen wacht u 5 tot 10 minuten voordat u het volgende middel inhaleert.

Sommige mensen krijgen na het inhaleren last van een hoestprikkel. Daardoor is het moeilijk om de adem vast te houden. Dit kunt u voorkomen door voor het inhaleren een slokje water te drinken.

Als u medicijnen inhaleert, heeft u kans dat er een schimmelinfectie ontstaat in uw mond en keelholte. Vooral bij ontstekingsremmers is dit risico aanwezig. Een schimmelinfectie herkent u bijvoorbeeld aan:

• een wit beslag op de tong;
  • een gevoelig en pijnlijk plekje in de mond;
  • keelpijn;
  • soms heesheid.

U kunt een aantal maatregelen nemen om een schimmelinfectie te voorkomen:

• Spoel uw mond met water na elke inhalatie. Het water waar u mee spoelt, mag u niet doorslikken!
  • Heeft u een gebitsprothese? Neem deze dan uit uw mond voordat u gaat spoelen. Spoel ook uw gebitsprothese goed na.
  • Verzorg uw mond goed. Poets 2 keer per dag uw tanden met een zachte tandenborstel. Heeft u een gebitsprothese? Poets die dan ook en spoel goed na. Bij het poetsen kunt u het beste gebruik maken van een tandpasta met fluoride.
  • Inhaleer voor het eten. Resten van de medicijnen die op het wangslijmvlies achterblijven, worden dan verwijderd door het voedsel.

Heeft u toch klachten gekregen? Neem dan contact op met uw huisarts. De arts kan u dan medicijnen geven tegen uw klachten.

Elke vernevelaar heeft een eigen gebruiksaanwijzing over hoe u deze moet schoonmaken. Volg deze gebruiksaanwijzing precies. Hiermee voorkomt u dat er bacteriegroei ontstaat in het apparaat, de slang en het mondstuk of masker.

Gaat u thuis starten met vernevelen? Dan neemt de longverpleegkundige van de thuiszorg contact met u op voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek kan zij uw vragen over het vernevelen beantwoorden en u mogelijk tips geven.

Dan kunt u deze stellen aan uw longarts, (long)verpleegkundige, huisarts of apotheker.