Headerafbeelding
Fysiotherapeut helpt iemand met een ligoefening, waarbij de benen op een gymbal liggen
Behandeling

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is gericht op reactivatie, revalidatie en het voorkomen van blessures bij topsporters, prestatiesporters, recreatieve sporters en mensen die niet actief zijn inde sport.

De sportfysiotherapeut kijkt vanuit uw standpunt naar uw blessure. Hij of zij begrijpt dat het belangrijk is dat u kunt blijven sporten en zo snel mogelijk op uw oude niveau wilt terugkeren.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Uw afspraak bij de sportfysiotherapeut

Heeft u een (sport)blessure? Dan kunt u snel terecht bij een sportfysiotherapeut van Fysiom bij het Sport Medisch Centrum voor een beoordeling van uw blessure, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt verwachten van uw afspraak.

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak op het Sport Medisch Centrum:

 • uw geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Soms moet u zich extra voorbereiden op uw afspraak in het SMC. Bijvoorbeeld als u een onderzoek of behandeling krijgt. Dit leest u bij de informatie over uw onderzoek of behandeling.

Tarieven en vergoedingen

Alle informatie over de tarieven en vergoedingen van sportgeneeskunde, sportfysiotherapie, sportdietetiek, sportpsychologie en sportpodotherapie.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Meer informatie

Code SMC-028
Laatste revisie: 28 februari 2024 - 16:04
Hoe verloopt de behandeling?

Sportfysiotherapie

Waar meldt u zich in het SMC JBZ?

In MijnJBZ of in de bevestigingsbrief leest u op welke locatie u de afspraak heeft.

Marathonloop 9, 5235 AA ’s-Hertogenbosch

De ingang van het Sport Medisch Centrum JBZ zit in Sporthal ‘De plek’ op de eerste etage. Daar meldt u zich bij de Infobalie.

Het Zuiderkruis 23a, 5215 MV 's-Hertogenbosch

U meldt zich bij entree A (hoofdingang) Sport medisch Centrum JBZ.

Analyse

De sportfysiotherapeut doet eerst een sportspecifieke analyse van uw blessure. Tijdens de analyse kijkt de sportfysiotherapeut onder andere naar:

 • het niveau waarop u sport;
 • uw kwaliteiten als sporter, denk hierbij aan lenigheid, techniek, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen;
 • de hoeveelheid en intensiteit van uw trainingen;
 • de hoeveelheid wedstrijden waar u aan meedoet;
 • de seizoensopbouw; en
 • met wie u te maken heeft.

Op basis van de analyse besluit de sportfysiotherapeut of het nodig is om u door te verwijzen naar een sportarts, orthopeed, diëtist of manueeltherapeut. Ook stelt u samen een behandeldoel op en spreekt u af wanneer u dat doel wilt behalen. Daarnaast geeft de sportfysiotherapeut advies over een ander trainingsprogramma om de conditie zoveel mogelijk gelijk te houden. Hierbij kan de sportfysiotherapeut overleggen met trainer, coach, verzorger, clubfysiotherapeut enzovoort.

Het meest belangrijk tijdens de behandeling is:

 • Voorlichting over de klacht:
  • de oorzaak van de klacht;
  • het voorkomen van de klacht.
 • Weer beginnen met de sport.

We maken zoveel mogelijk gebruik van vrije training met balansmatten, dumbbells en halters. Hierdoor zijn de oefeningen al vroeg gericht op sport. Daarnaast kunnen we gebruik maken van mobilisatietechnieken om gewrichten soepeler te maken, taping en braces.