Headerafbeelding
Man krijgt informatie van medewerker bij balie polikliniek orthopedie
Behandeling

Pulsed Radio Frequente (PRF) behandeling

Bij een PRF stroombehandeling wordt de pijngeleiding van de zenuw beïnvloed door middel van korte stroomstootjes. Daardoor kunnen pijnklachten verminderen.

De behandeling wordt gebruikt om een langere periode uw pijn te verminderen. Bijvoorbeeld als een blokkade met corticosteroïden maar kort werkt.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code ANE-058
Laatste revisie: 8 februari 2023 - 11:56
Hoe verloopt de behandeling?

Pulsed Radio Frequente (PRF) behandeling

Waar meldt u zich?

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de Infobalie op de Boulevard (bovenaan de roltrap). Van daaruit wordt u doorverwezen naar de polikliniek Pijnbestrijding in het A-gebouw, 3e verdieping. Daar neemt u plaats in de wachtkamer;  u wordt opgehaald.

Hoe bereidt u zich voor?

Is een van onderstaande opmerkingen voor u van toepassing? Meld dit dan vóór de behandeling:

  • Bent u (mogelijk) zwanger;
  • Bent u overgevoelig voor verdovingsmiddelen of hormoonpreparaten;
  • Heeft u een pacemaker;
  • Heeft u een neurostimulator;
  • Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt moet u dit altijd melden, u krijgt te horen of u deze eventueel moet stoppen.

    Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

    Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

    Vervoer naar huis

    Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

    Resistente bacterie (BRMO)

    Draagt u een resistente bacterie (bijvoorbeeld MRSA of ESBL) bij u? Dan kan dit voor uzelf en voor medepatiënten een risico geven bij een medische behandeling.

    Het is daarom heel belangrijk dat u doorgeeft als u:

    • in de afgelopen 2 maanden opgenomen of behandeld bent geweest, in een buitenlandse zorginstelling;
    • in de afgelopen 2 maanden opgenomen bent geweest in een Nederlands ziekenhuis of verpleeghuis, waar een resistente bacterie aanwezig was;
    • in de afgelopen 2 maanden in een instelling voor asielzoekers heeft gewoond;
    • door uw beroep in contact komt levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens (bijvoorbeeld: varkens-, kalver- en pluimveehouders, veeartsen, medewerkers slachthuis);
    • woont op een bedrijf met varkens, kalveren of vleeskuikens;
    • ooit besmet bent geweest met een resistente bacterie;
    • contact heeft met iemand die een resistente bacterie bij zich draagt.

    Zo nodig onderzoeken we dan of u een resistente bacterie bij u draagt of dat u een COVID-19-besmetting heeft. Als dat zo is dan nemen we in het ziekenhuis maatregelen om te voorkomen dat de bacterie of het virus zich verspreidt.

    Geldt een van bovenstaande punten voor u, geef dit dan door aan de polikliniek of afdeling die het onderzoek of de behandeling met u heeft afgesproken.

    Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

    De behandeling vindt plaat in het pijnbehandelcentrum.

    U gaat liggen op de behandeltafel. De pijnspecialist plaatst u in de juiste positie om de behandeling te kunnen uitvoeren. Na een plaatselijke verdoving van de huid, wordt de naald(en) onder röntgendoorlichting/echo geplaatst en in de juiste positie gebracht. Soms is het inspuiten van een kleine hoeveelheid contrastvloeistof nodig om de naaldpunt goed te plaatsen.

    We controleren de plaats van de naaldpunt met behulp van kleine teststroompjes. Voor elke naald voeren we 2 testjes uit, waarbij u goed dient te antwoorden op de vragen die de pijnspecialist u stelt.

    Test 1: Eerst onderzoeken we hoe dicht de naald bij de gevoelszenuwbaan ligt. We voeren de stroom hiervoor langzaam op, totdat u tintelingen voelt of een druk ervaart.

    Test 2: Daarna onderzoeken we of de naald niet te kort tegen een spierzenuwbaan ligt. We voeren de stroom hiervoor langzaam op, tot u klopjes of spiertrekkingen voelt.

    Uit de gegevens van deze 2 testjes kan de pijnspecialist afleiden of de naald goed geplaatst is. Als de naald goed staat wordt soms een verdovende vloeistof ingespoten om de geleiding te verbeteren. Hierna wordt het weefsel behandeld met radiofrequente golven (PRF).

    Met behulp van warme naalden (tot 42°C) worden korte stroomstootjes afgegeven. Hierdoor verandert de pijngeleiding van de zenuw, waardoor de pijn kan verminderen. De zenuw wordt niet doorgebrand en kan hierdoor blijven functioneren.

    Het is zeer belangrijk dat u tijdens de hele behandeling niet beweegt, zodat de naald(en) niet kan verplaatsen.

     

    Hoe lang duurt de behandeling?

    De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

    Wat gebeurt er na de behandeling?

    Na de behandeling plakken we een pleister op de prikplaats.

    Meestal mag u 30 tot 45 minuten na de behandeling weer naar huis.

    De pleister kunt u ’s avonds weer verwijderen. U mag dan ook weer douchen en baden.

    Wat zijn de risico's?

    • De kans op complicaties zoals infectie en allergische reacties is erg klein.
    • De eerste 2;weken na de behandeling kunnen uw pijnklachten erger worden. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol).
    • Als een bloedvaatje wordt geraakt bij het prikken, kan een bloeduitstorting ontstaan, dit veroorzaakt soms pijn.
    • Soms kan een gevoelsvermindering optreden in het huidgebied van de behandelde zenuwwortel.
    • Heel zelden ontstaat krachtverlies van een arm of been. De gevoelsvermindering en het krachtverlies zijn van tijdelijke aard en duren een dag tot enkele dagen.

    Pas na 1 tot 6 weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect merkt. Het is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en welke structuur behandeld is, hoe lang de pijnstilling werkt. Tijdens een controle afspraak bespreekt de pijnspecialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u. Wanneer na verloop van tijd de klachten opnieuw optreden, kunnen we de behandeling herhalen.

    De pijnspecialist spreekt met u af wanneer u terugkomt voor controle. 

    Als u voor of na de behandeling nog vragen heeft, neemt u dan contact op met de polikliniek Anesthesiologie en Pijnbestrijding.