Headerafbeelding
Let me be your shelter, Ton van der Vleuten
Behandeling

Plaatsen van een hormoonstaafje (Implanon)

Het hormoonstaafje is een dun soepel staafje dat dicht onder de huid in de bovenarm wordt geplaatst.

Het hormoonstaafje geeft altijd een lage dosis hormonen aan uw lichaam af om een zwangerschap te voorkomen.  

Hoe verloopt het plaatsen van een hormoonstaafje?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-768
Laatste revisie: 8 november 2023 - 11:56
Hoe verloopt het plaatsen van een hormoonstaafje?

Plaatsen van een hormoonstaafje (Implanon)

Belangrijk!

Het is belangrijk zeker te weten dat u niet zwanger bent op het moment dat het staafje geplaatst wordt. Doe zo nodig een zwangerschapstest.

  • U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. U maakt met deze verwijzing  een afspraak in het ziekenhuis om het hormoonstaafje (Implanon) te laten plaatsen of vervangen.
  • Het is belangrijk om vooraf te lezen over het Implanon, hoe het werkt en wat de bijwerkingen kunnen zijn.  
  • We kunnen het Implanon op ieder moment in uw cyclus plaatsen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

De arts plaatst het hormoonstaafje vlak onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm. Als u rechtshandig bent, komt het staafje in de linkerarm. En andersom.

U krijgt eerst een prik om uw huid te verdoven. Dan wordt het staafje met een dikke naald onder de huid geplaatst. Door de verdoving voelt u dit niet.

U krijgt een pleister en een drukverband. Het drukverband moet u vaak een dag laten zitten, zodat het prikgaatje niet kan bloeden.

De prikplek kan nog een paar dagen een beetje pijn doen.

U kunt het staafje niet zien zitten. U kunt met de vinger wel voelen dat het er zit. Dit is normaal. U blijft het staafje steeds voelen. Het is voor 3 jaar betrouwbaar.

Betrouwbaarheid na het plaatsen

Als het staafje tijdens de menstruatie of vlak na de menstruatie wordt ingebracht, bent u direct beschermd tegen zwangerschap. Wanneer dit niet zo is, moet u de eerste 7 dagen na het inbrengen van het staafje een anticonceptiemiddel, zoals een condoom gebruiken.

Wat zijn de kosten?

Het staafje en het plaatsen daarvan in het ziekenhuis valt onder ziekenhuiszorg. Het Implanon wordt door het ziekenhuis geleverd. Zorgverzekeringen vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Deze kosten zitten in de basisverzekering, die voor alle patiënten hetzelfde is. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico. Heeft u het wettelijke eigen risico van dat jaar nog niet (helemaal) heeft betaald? Houd er dan rekening mee dat u een rekening van de zorgverzekeraar ontvangt van uw bezoek aan de gynaecoloog.

Controle is niet nodig. U blijft het staafje onder de huid voelen.

Hormoonstaafje verwijderen?

Na 3 jaar wordt het hormoonstaafje weer uit de arm gehaald.

De arts verdooft de arm eerst met een prik. Daarna maakt arts een klein sneetje in uw arm. Er blijft wel een klein litteken zichtbaar. Het kan soms even duren voor het staafje er uit is. Het komt zelden voor dat het staafje niet makkelijk gevonden en gevoeld kan worden. Dan kan met behulp van een echo de gynaecoloog het staafje zoeken en verwijderen. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. 

Niet zwanger worden?

Wilt u nadat het hormoonstaafje verwijderd is niet zwanger worden? Dan kunt u meteen een nieuw staafje laten plaatsen. U kunt ook een ander anticonceptiemiddel kiezen. 

Wel zwanger worden?

Bereid u dan al goed voor op uw zwangerschap. Begin al met slikken van foliumzuur voordat u het hormoonstaafje laat verwijderen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.