Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Neusschelp verkleinen (conchacaustiek) op de polikliniek

De twee neusholtes bestaan uit 6 neusschelpen, 3 aan beide kanten.

De onderste neusschelp kan soms te groot zijn, vergeleken met de andere neusschelpen. Hierdoor wordt de doorgang van de neus verstoord. De KNO-arts kan met een kleine ingreep uw neusschelp(en) verkleinen. 

afbeelding met neustussenschot en holtes neus-kaak-voorhoofd

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code KNO-733
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Hoe verloopt de behandeling?

Neusschelp verkleinen (conchacaustiek) op de polikliniek

  • Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen? Meld dit dan aan de arts of assistente.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde. 

Verdoving

U krijgt in ieder neusgat 2 à 3 watjes die doordrenkt zijn met een verdovingsmiddel. Deze watjes blijven ongeveer 15 minuten zitten. Daarna worden ze verwijderd en verdooft de arts de neusschelp(en) met een injectie.

Tijdens de behandeling

U bent volledig bij kennis. Daarna prikt de arts, met behulp van een verhit naaldje, op meerdere plaatsen in het zachte weefsel van de neusschelp. Door de verhitting krimpt het zachte weefsel en wordt de doorgang van de neus beter. De verhitting kunt u als vieze geur ervaren. Ook kunt u pijnscheuten in de tanden of kiezen te voelen. Dit is vervelend, maar niet gevaarlijk.

De behandeling gebeurt via het neusgat en daardoor zijn er geen littekens zichtbaar.

De behandeling voor beide neusgaten duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

U mag na de behandeling meteen naar huis. Omdat u plaatselijke verdoving heeft gehad, mag u ook zelf autorijden. 

Na de behandeling is de neus gevoelig en zit de neus tijdelijk meer verstopt. Het voelt alsof u verkouden bent. Het dichtzitten van de neus kan enkele weken duren. Het is daarom van belang dat u de neus meerdere keren per dag goed spoelt.

Wanneer u pijn heeft na de behandeling, dan kunt u paracetamol nemen. U mag 4x per dag 2 tabletten van 500 mgr. nemen.

  • U mag geen zwaar werk doen en niet sporten.
  • Het is verstandig hete dranken en voeding af te laten koelen voordat u het eet.
  • U mag de neus niet snuiten, alleen ophalen.
  • Nies met de mond open zodat er geen druk op de neus komt.
  • Voorkom warmte door kort te douchen.
  • Ga niet naar de sauna.

Neusspoelen

Door de genezing kunnen er korstjes in de neus ontstaan. Door uw neus te spoelen, verdwijnen de korstjes en geneest het sneller. Het is belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag  doen.  Voor het spoelen van de neus zijn diverse systemen op de markt. Via de polikliniek kunt u een spoelset kopen.

U kunt ook uw neus spoelen met een spuit en spoelvloeistof. De assistente geeft u hier uitleg over en geeft u informatie mee.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 70. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.