Kersenbloesem in de binnentuin

Nazorg na verwijdering van prostaatweefsel via de buik (Hryntshak)

Een Hryntshak is een operatie waarbij prostaatweefsel via de buik wordt verwijderd. We geven u hier informatie over het herstel thuis na de operatie.

U kunt lezen over leefregels en adviezen, de wondverzorging en wat u moet doen als er na het ontslag nog vragen of problemen zijn.

Hoe verloopt de nazorg?

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw herstel

Code URO-065
Laatste revisie: 15 mei 2020 - 11:58
Hoe verloopt de nazorg?

Nazorg na verwijdering van prostaatweefsel via de buik (Hryntshak)

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

• Vaak aandrang tot plassen.
  • Een branderig gevoel bij het plassen. Dit is meestal bij het begin of einde van het plassen.
  • Het is mogelijk dat de urine nog wat bloed bevat. Het kan soms 1 tot 2 weken duren voordat de urine weer helemaal helder van kleur is.
  • Ook is het mogelijk dat behalve bloed, zo nu en dan kleine bloedstolsels of weefselstukjes met de urine meekomen. Dit is een normaal verschijnsel. Als het maar langzaam minder wordt en u er geen last van heeft bij het plassen, hoeft u zich er geen zorgen over te maken.
  • U kunt de eerste weken nog moeite hebben om de urine goed op te houden. U verliest misschien al urine bij het eerste gevoel van aandrang. Dit is meestal een tijdelijk probleem dat met de genezing van de inwendige wond verdwijnt.
  • Zo nodig krijgt u van de verpleegkundige een recept voor geschikt opvangmateriaal mee naar huis.
  • Heeft u last van pijn? Dan mag u pijnmedicatie gebruiken: paracetamol 500 mg, maximaal 4 keer per dag 2 tabletten.
  • Gaat u naar huis voordat de hechtingen zijn verwijderd? Dan krijgt u een afspraak mee naar huis voor een bezoek aan de polikliniek Urologie om de hechtingen te laten verwijderen. Het is ook mogelijk dat uw huisarts ze verwijdert.
  • U hoeft thuis geen pleister op de wond te doen, tenzij er vocht uit de wond komt. Het is normaal dat de eerste tijd een beetje rosé gekleurd wondvocht uit de wond komt.
  • U mag thuis gewoon douchen tenzij u van de arts en/of verpleegkundige een ander advies heeft gekregen.
  • U kunt beter nog geen bad nemen. Dit mag na ongeveer 2 weken weer.

Om een goed herstel na uw operatie mogelijk te maken en een nabloeding te voorkomen, is het beter dat u de eerste 6 weken:

• geen zware lichamelijke arbeid verricht. Hiermee wordt zwaar tillen, zware huishoudelijke werkzaamheden en sporten bedoeld.
  • niet fietst. Autorijden mag u na 2 weken weer oppakken.
  • geen geslachtsgemeenschap heeft of masturbeert.
  • als u voor de operatie bloedverdunnende middelen gebruikte, mag u hier alleen mee verder gaan op voorschrift van de arts. Voordat u naar huis gaat, wordt aan u verteld wanneer u deze middelen weer mag innemen.

Het is belangrijk dat u uzelf na de operatie nog 6 weken lang injecteert met fraxiparine®. Dit is een bloedverdunnend medicijn. Uit onderzoek blijkt dat door de injecties de kans op het ontstaan van bloedstolsels kleiner wordt. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis leren wij u hoe uzelf deze injecties geeft.

Wij adviseren u de eerste weken minimaal 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken. Dit draagt namelijk bij aan een goed herstel en genezing van de inwendige wond. Vooral als uw urine nog wat bloed bevat, is het van belang dit advies op te volgen. Zodoende wordt de blaas op natuurlijke wijze ‘gespoeld’, waardoor de urine weer lichter van kleur zal worden.

Verder adviseren wij u vezelrijke voeding te eten om een regelmatige stoelgang te bevorderen. Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld bruin of volkoren brood en fruit. Overmatig persen moet u vermijden in verband met het gevaar voor een nabloeding.

Heeft u vragen na ontslag?

Heeft u na uw ontslag bij de afdeling Kort Verblijf (B3) nog vragen over uw opname? Neem dan contact met ons op tijdens het telefonisch spreekuur: maandag t/m zondag van 10.30 tot 11.30 uur op het telefoonnummer (073) 553 67 00.

Voor overige vragen verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (073) 553 60 10.

Voor spoed(vragen) kunt u contact opnemen met:

• de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00. Dit doet u binnen 48 uur na ontslag;
  • uw huisarts. Dit doet u na 48 uur na ontslag.

Heeft u problemen na ontslag?

Neem contact op met het ziekenhuis of met uw huisarts:

• Als u koorts krijgt boven de 38.5°C.
  • Als u pijn krijgt, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt met veel drinken en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u behalve bloed ook flinke bloedstolsels met de urine uitplast.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.
  • Als u plotseling helder rood bloed of pus verliest via de wond(jes).
  • Als er sprake is van roodheid of een zwelling van de wond(jes) die er eerder niet was.