Behandeling

Midazolam bij een epileptische aanval of koortsstuip bij kinderen

Het medicijn midazolam (Dormicum®) schrijven we voor bij kinderen die 1 of meer koortsstuipen of epileptische aanvallen hebben gehad. Dit medicijn kan een nieuwe aanval stoppen.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code KIN-201
Laatste revisie: 28 februari 2025 - 15:31
Hoe verloopt de behandeling?

Midazolam bij een epileptische aanval of koortsstuip bij kinderen

Een aanval gaat meestal vanzelf over. Toch is het soms nodig om een medicijn te geven om de aanval te stoppen. Dit medicijn kunt u zelf geven aan uw kind, in de vorm van een neusspray.

De arts spreekt met u af wanneer en hoeveel midazolam neusspray u mag geven.

U kunt hier noteren wat de afspraken zijn:

Naam: 
Datum:
Afspraken over de neusspray:
 
 
 

 

 

U sprayt de midazolam in 1 of beide neusgaten. Midazolam neusspray wordt door het neusslijmvlies opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. De aanval stopt dan bijna altijd na een paar minuten.

  1. Houd het flesje rechtop en spray een keer in de lucht.
  2. U moet het flesje ook rechtop houden als u sprayt. Dat betekent dat u het hoofd en de romp van uw kind iets op moet tillen.
  3. Spray daarna het voorgeschreven aantal pufjes in de neusgaten van uw kind. Verdeel de sprays over beide neusgaten. Bij 2 pufjes sprayt u in ieder neusgat 1 keer. Bij 4 pufjes sprayt u in ieder neusgat 2 keer.
  4. Onthoud of noteer het tijdstip waarop u de midazolam heeft gegeven

Op de website van Epilepsie.nl kunt u een filmpje bekijken over het toedienen van de neusspray. 

Na de midazolam neusspray heeft het neusslijmvlies 1 tot 2 weken nodig om te herstellen van de zure vloeistof. Heeft uw kind in deze periode midazolam nodig? Dan kunt u dit geven in de wangzak. Dit is de ruimte tussen het gebit en de wang. Ook bij een neusverkoudheid, is sprayen van midazolam via de wangzak een mogelijkheid. De vloeistof wordt via het wangslijmvlies opgenomen in het bloed. De aanval stopt dan bijna altijd na een paar minuten.

  1. Sprayt u midazolam via het wangslijmvlies? Dan geldt dezelfde dosering als via de neus.
  2. Houd het flesje rechtop en spray een keer in de lucht.
  3. U moet het flesje ook rechtop houden als u sprayt. Dat betekent dat u het hoofd en de romp van uw kind iets op moet tillen.
  4. Spray daarna het voorgeschreven aantal pufjes aan de binnenkant van de wang. Spray niet richting de keel. 
  5. Masseer daarna de buitenkant van de wang zodat de vloeistof goed wordt opgenomen.

De vloeistof wordt via het neusslijmvlies of het wangslijmvlies opgenomen in het bloed. De aanval stopt dan bijna altijd na een paar minuten.

Bespreek met de arts wat u moet doen als de aanval niet zou stoppen ondanks de midazolam. U kunt bijvoorbeeld nog 1 of meer pufjes geven en/of een ambulance bellen. Houdt u zich hierbij goed aan de gemaakte afspraken met uw arts.

Heeft uw kind een aanval gehad? Dan belt u uw behandelend arts. Is de aanval in de avond of nacht? Dan belt u de volgende ochtend. Als u direct hulp nodig heeft, belt u de huisarts of 112.

Stel deze dan gerust aan uw arts. U kunt hiervoor bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04