Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Methylprednisolonkuur bij Multiple Sclerose (MS)

Methylprednisolon (Solumedrol®) is een vorm van prednison. Dit is een medicijn dat ontstekingen remt.

Methylprednisolon wordt meestal gegeven aan mensen met de 'relapsing remitting' vorm van Multiple Sclerose (MS). Dit is de vorm van MS waarbij terugvallen of ‘schubs’ voorkomen. Soms wordt de behandeling ook gegeven aan mensen met een andere vorm van MS. De methylprednisolonkuur duurt 3 of 5 dagen. Dit hangt af van wat uw neuroloog heeft
voorgeschreven.

 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code NEU-095
Laatste revisie: 7 september 2021 - 15:47
Hoe verloopt de behandeling?

Methylprednisolonkuur bij Multiple Sclerose (MS)

 • U mag gewoon eten en drinken.
 • Neem de medicijnen die u thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis.
 • Het kan nodig zijn dat u op de dag van opname bloed laat prikken en uw urine laat controleren. Dit gebeurt bij de Bloedafname van het ziekenhuis. De secretaresse, de MS-verpleegkundige of de neuroloog geeft u dan een formulier mee voor deze onderzoeken.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

U wordt opgenomen op de afdeling Dagbehandeling of Neurologie.

Opname afdeling Dagbehandeling

U krijgt de kuur op de afdeling Dagbehandeling. Nadat u uw infuus heeft gehad, gaat u weer naar huis. De volgende dagen komt u weer terug.

Opname afdeling Neurologie

De neuroloog kan ook besluiten dat u wordt opgenomen op de afdeling Neurologie. U blijft dan tijdens de hele kuur in het ziekenhuis.

Behandeling thuis

Het kan ook zijn dat u uw kuur thuis afmaakt. Meestal krijgt u dan de eerste dag van de kuur, de methylprednisolon op de afdeling Dagbehandeling en de andere dagen thuis. Dit gaat in overleg met uw arts. De transferverpleegkundige regelt de thuis toediening.

Behandeling in het ziekenhuis

 • U krijgt de methylprednisolon via een infuus toegediend. Op de afdeling krijgt u een infuusnaald in uw arm. Het inlopen van de medicijnen duurt ongeveer een uur.
 • Daarna spoelt de verpleegkundige het infuussysteem door met een zoutoplossing.
 • Na het toedienen koppelt de verpleegkundige het infuussysteem los van de infuusnaald.
 • De naald blijft meestal de hele opname in uw arm zitten.
 • Tijdens de behandeling meten we elke dag uw bloeddruk, polsslag en temperatuur.
 • Op de eerste en derde dag van de kuur meten we uw bloedsuiker, omdat deze ontregelt kan raken door de methylprednisolon. Als uw bloedsuiker afwijkend is overleggen we met uw arts of de kuur door mag gaan of dat er extra maatregelen nodig zijn.

Behandeling thuis

 • De verpleegkundigen van diverse thuiszorgorganisaties verzorgen de thuistoediening. Welke organisatie dit is, hangt af van uw woonplaats.
 • Als u thuis de kuur krijgt wilt u dan doorgeven aan de MS-verpleegkundige wie uw eigen apotheek is.
 • De medicijnen en benodigdheden voor de thuistoediening worden op de ochtend voor de eerste toediening door Mediq bij u thuis geleverd. U mag ook een ander adres doorgeven als u niet thuis bent. U krijgt een telefonische bevestiging van uw zorg thuis.
 • U laat een dag na de laatste toediening van methylprednisolon uw bloedsuiker prikken bij uw huisarts. Normaal gebeurt dit op de eerste en laatste dag van uw opname in het ziekenhuis.

Bij de relapsing remitting vorm van MS zorgt methylprednisolon ervoor dat een aanval korter duurt. De klachten verdwijnen dus sneller.

Ook bij de secundaire-progressieve vorm van MS kan de arts methylprednisolon voorschrijven. De steeds aanwezige ontstekingen worden geremd.

Effect

Het medicijn heeft geen invloed op het uiteindelijke verloop van de ziekte. Soms is het
effect van methylprednisolon meteen merkbaar, maar dit kan ook nog ongeveer drie
weken duren.

Een metaalachtige smaak in de mond

Als u hier last van heeft, kan het langzamer zetten van het infuus ervoor zorgen dat deze smaak vermindert. Ook het zuigen op een pepermuntje of zuurtje kan ervoor zorgen dat de metaalsmaak minder wordt.

Moeite met slapen

Dit kan komen door de medicijnen. Als u op de verpleegafdeling ligt, kan het ook komen door de andere omgeving. Na de kuur slaapt u snel weer zoals u gewend was.

Hoofdpijn, zich niet lekker voelen

Deze klachten kunnen ook na de kuur nog aanhouden. Soms beginnen de klachten pas na afloop van de kuur. De bijwerkingen kunnen enige tijd aanhouden.

Maagklachten(zuurbranden)

Heeft u last van maagklachten (zuurbranden), dan kunt u de klachten verminderen door het drinken van een melkproduct of muntthee.

Ontregeling van bestaande Diabetes Mellitus

De medicijnen hebben invloed op het glucosegehalte in uw bloed. Bij mensen met Diabetes Mellitus bepalen we daarom iedere dag de bloedsuikerwaarde. Heeft u geen Diabetes Mellitus dan controleren we de bloedsuikerwaarde alleen vóór de kuur en op de laatste dag van de kuur.

Gewichtstoename en toename eetlust

Prednison kan de eetlust opwekken waardoor u meer gaat eten en dus aankomt. Wanneer u merkt dat u meer eetlust heeft, moet u er op letten dat u niet te veel eet. Gewichtstoename kan ook ontstaan omdat u mogelijk veel vocht vasthoudt. Dit verdwijnt weer na de kuur.

Rode blos in het gezicht

Dit komt vaak voor en is geen ernstige bijwerking.

Hogere bloeddruk

Tijdens de dagen van de kuur kan de bloeddruk wat verhoogd zijn.

Hartkloppingen

Dit komt vaak voor.

Gevoel ‘hyper’ te zijn

Dit komt vaak voor. Sommige mensen voelen direct dat zij meer energie hebben. Het is belangrijk dat u dan toch zoveel mogelijk rust neemt, waar mogelijk.

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen na de kuur moe voelt en nog bijwerkingen heeft van de medicijnen. Wij raden u aan om de eerste veertien dagen na de kuur rust te nemen. Dit om bijwerkingen te voorkomen en om de methylprednisolon goed zijn werk te laten doen. Krijgt u direct of vlak na de kuur meer MS-klachten, neem dan contact op met de MS-verpleegkundige. Het is niet gebruikelijk dat er na een methylprednisolonkuur verslechtering optreed.

Nazorg

Twee weken na de kuur neemt de MS-verpleegkundige telefonisch contact met u op. Zij bespreekt dan samen met u de werking en de bijwerkingen van de kuur tot dat moment. De MS-verpleegkundige vertelt u ook wanneer u weer op controle moet bij de neuroloog om de afgelopen periode te evalueren. Heeft u eerder vragen die niet kunnen wachten tot de MS-verpleegkundige u belt, dan mag u natuurlijk altijd zelf contact opnemen.

Dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25.
Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.

E-mailadres: MSpoli@jbz.nl