Headerafbeelding
Gesprek in spreekkamer polikliniek
Behandeling

Laserbehandeling van de huid met gefractioneerde, ablatieve CO2 laser

Met een speciale laser kunnen we verouderde huid, rimpels, (acne-)littekens en oppervlakkige pigmentvlekken behandelen.

Dit is de ‘gefractioneerde ablatieve CO2-laser’. Deze laser maakt vele kleine 'brandgaatjes' in de huid. Vervolgens geneest de huid vanzelf vanuit de omringende huidcellen die niet behandeld zijn. Het resultaat is een verjongde en stevigere huid met minder littekens, rimpels en pigmentvlekken.

Hoe verloopt de behandeling

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code DER-059
Laatste revisie: 24 mei 2023 - 11:23
Hoe verloopt de behandeling

Laserbehandeling van de huid met gefractioneerde, ablatieve CO2 laser

U mag de maand vóór de behandeling niet op zonvakantie of onder de zonnebank gaan. De kans is groot dat er dan na de behandeling pigmentverschillen ontstaan. Dit zijn donkere vlekken op de huid.

Bent u zwanger?

Tijdens de zwangerschap doen we liever geen laserbehandeling.

Worden de kosten vergoed?

De kosten van een CO2-laserbehandeling worden vrijwel nooit vergoed via uw ziektekostenverzekering. Is er een medische indicatie voor deze behandeling? Dan kunnen wij de vergoeding voor u aanvragen.

Foto’s maken

Wij vragen uw toestemming om foto’s van u te maken. We doen dit vóór, soms ook tijdens of na de behandeling. Deze foto’s gebruiken we om het effect van de behandeling te kunnen beoordelen.

De behandeling

Bij een lichte behandeling verdoven we uw huid met een verdovende zalf. Verdovingsinjecties zijn niet nodig. We smeren uw huid 30 tot 60 minuten voor de behandeling in met een pijnstillende zalf. Dit werkt het beste als de huid afgedekt wordt met folie. U kunt dit van tevoren thuis doen of wij doen het voor u op de polikliniek. U kunt eventueel voordat u naar het ziekenhuis komt 2 tabletten paracetamol innemen. De behandeling is ondanks de zalf niet geheel pijnloos. De ervaring leert echter dat de meeste mensen de pijn al snel na de behandeling vergeten.

Nadat de zalf heeft ingewerkt start de behandeling. De laserbundel verdampt steeds een klein stukje huid. De behandeling duurt 30 tot 60 minuten. Dit hangt af van het te behandelen oppervlak. We koelen de huid vervolgens af met natte washandjes. Daarna smeren we de huid in met een antibacteriële zalf.

Na de behandeling

De behandeling kunt u na minimaal 4 weken herhalen. 

Thuis

Uw huid is 3 tot 4 dagen gezwollen, rood en schilferig. De behandelde huid smeert u 2x per dag in met de antibacteriële zalf. U mag uw huid wassen met lauw water of douchen. De dag na de behandeling mag u make-up gebruiken.

Belangrijk is dat u een parfumvrije sunblock op de huid smeert als u naar buiten gaat. Wanneer uw huid in de zon komt, kunnen er namelijk pigmentvlekken ontstaan. Gebruik factor 50. Dit geldt voor de zomer- én wintermaanden! Dit moet u 4 weken lang volhouden.

Risico's

Ernstige bijwerkingen na behandeling met de gefractioneerde ablatieve CO2-laser komen nauwelijks voor. Ernstige infecties en littekenvorming zijn zeldzaam. Het kan zijn dat uw huid tijdelijk bruin wordt. Dit gebeurt wanneer uw huid te snel na behandeling zonder bescherming in de zon komt. Deze verkleuring verdwijnt meestal binnen enkele maanden.

Resultaat

Het resultaat zal na 3 tot 6 behandelingen optimaal zijn.

Het resultaat van de behandeling hangt af per persoon. Als u rookt, veel mimiek heeft of als u de adviezen niet goed opvolgt, is het resultaat minder goed. Een enkele keer komt het voor dat een behandeling niet ‘pakt’. We bereiken dan niet het resultaat dat u zou willen. Ook niet bij meerdere behandelingen. Het is niet te voorspellen of dat ook bij u gebeurt.

Tot slot merken we soms dat sommige cliënten te hoge verwachtingen hebben van het resultaat.

De behandeling

Bij een middelzware behandeling kunnen we uw huid ook verdoven met een verdovende zalf.

Een dag voor de behandeling neemt u de voorgeschreven antibiotica in. Als we maar een klein gebied behandelen, gebruiken we alleen antibacteriële zalf. U mag na de behandeling niet zelf naar huis rijden. We raden u aan om een camouflerende sjaal mee te nemen. Na de behandeling ziet uw huid er namelijk niet mooi uit.

Na de behandeling

Deze behandeling kunt u na minimaal 3 maanden herhalen.

Thuis

De huid is zeker 6 dagen fors rood, gezwollen, schilferig en bedekt met kleine korstjes. Na ongeveer 7 dagen ziet uw huid er weer beter uit.

De eerste 6 dagen bedekt u de behandelde huid 3x per dag gedurende 10 minuten met kompressen. Deze kompressen drenkt u in azijnzuuroplossing. Dit maakt u door een eetlepel witte azijn in een glas water op te lossen. Na het verwijderen van de kompressen smeert u de huid weer in met de voorgeschreven antibacteriële zalf. U slikt ook de voorgeschreven antibioticakuur. Uw huid is nog wel enige tijd rood.

Verder smeert u 3x per dag de behandelde huid in met de antibacteriële zalf. U mag uw huid wassen met lauw water of douchen. Na ongeveer een week mag u weer make-up gebruiken.

Belangrijk is dat u een parfumvrije sunblock op de huid smeert als u naar buiten gaat. Wanneer uw huid in de zon komt, kunnen er namelijk pigmentvlekken ontstaan. Gebruik factor 50. Dit geldt voor de zomer- én wintermaanden! Dit moet u 8 weken lang volhouden.

Risico's

Ernstige bijwerkingen na behandeling met de gefractioneerde ablatieve CO2-laser komen nauwelijks voor. Ernstige infecties en littekenvorming zijn zeldzaam. Het kan zijn dat uw huid tijdelijk bruin wordt. Dit gebeurt wanneer uw huid te snel na behandeling zonder bescherming in de zon komt. Deze verkleuring verdwijnt meestal binnen enkele maanden.

Resultaat

Het resultaat van 2 laserbehandelingen is te vergelijken met een middeldiepe chemische peeling. Een voordeel van de behandeling met laser is dat uw huid steviger wordt. Dit komt door verhitting van het bindweefsel (collageen). Dit gebeurt bij een chemische peeling minder. We schrijven u antibiotica voor om een infectie na de laserbehandeling te voorkomen.

Verder hangt het resultaat van de behandeling af per persoon. Als u rookt, veel mimiek heeft of als u de adviezen niet goed opvolgt, is het resultaat minder goed. Een enkele keer komt het voor dat een behandeling niet ‘pakt’. We bereiken dan niet het resultaat dat u zou willen. Ook niet bij meerdere behandelingen. Het is niet te voorspellen of dat ook bij u gebeurt. Tot slot merken we soms dat sommige cliënten te hoge verwachtingen hebben van het resultaat.

De behandeling

Bij een zware behandeling verdoven we uw huid met injecties. We smeren de huid ook in met een pijnstillende zalf. We kunnen u ook een pijnstiller en een rustgevend tablet voorschrijven. De behandeling is niet geheel pijnloos, ook al bent u verdoofd.

Bij deze behandeling krijgt u 500 lasershots per vierkante centimeter. Het resultaat is optimaal, maar u moet rekening houden met een genezingsperiode van tenminste 2 weken.

Deze behandeling kunt u na minimaal een jaar herhalen.

Na de behandeling

Soms ontstaan na behandeling blekere gebieden in het behandelde gebied. Deze verdwijnen niet altijd. Ook kan uw huid nog meerdere weken onrustig blijven. U kunt puistjes en rode vlekken hebben. Dit kunt u goed wegwerken met make-up. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek. De dermatoloog kan eventueel medicijnen voorschrijven.

Thuis

Uw huid zal de eerste paar dagen nog zeer veel vocht afscheiden. Rekent u op een paar lastige dagen. We schrijven u een antibacteriële zalf voor. Die gebruikt u 3 x per dag gedurende 10 dagen. Net zolang totdat de huid genezen is. Het is verstandig om deze periode niet te werken.

Kompressen

De eerste 7 dagen bedekt u de behandelde huid 3x per dag gedurende tien minuten met kompressen. De kompressen drenkt u in een azijnzuuroplossing. Dit maakt u door een eetlepel witte azijn in een glas water op te lossen. Na het verwijderen van de kompressen smeert u de huid weer in met de zalf. U mag de huid voorzichtig wassen met water.

Make-up

Na ongeveer 10 dagen zijn de oppervlakkige wonden dicht. Uw huidskleur is lichtroze, zoals bij een zonverbranding. Hierna is het verstandig om uw huid nog enkele dagen vaak in te smeren met een vette (nacht)crème. Na ongeveer 10 dagen kunt u weer make-up gebruiken. De huid is dan nog wel enige tijd rood. Dit kunt u bedekken met make-up.

Zon

Na een CO2-laserbehandeling mag u 3 maanden absoluut niet in de zon. Ook mag u niet onder de zonnebank. Als het zonnig weer is, moet u uw huid vaak insmeren. Belangrijk is dat u een parfumvrije sunblock op de huid smeert als u naar buiten gaat. Wanneer uw huid in de zon komt, kunnen er namelijk pigmentvlekken ontstaan. Gebruik factor 50. Dit geldt voor de zomer- én wintermaanden! Dit moet u 12 weken lang volhouden.

Risico's

U heeft iets meer risico op pigmentveranderingen. Deze zijn meestal tijdelijk. 

Resultaat

Het resultaat van de behandeling hangt af per persoon. Als u rookt, veel mimiek heeft of als u de adviezen niet goed opvolgt, is het resultaat minder goed.

Een enkele keer komt het voor dat een behandeling niet ‘pakt’. We bereiken dan niet het resultaat dat u zou willen. Ook niet bij meerdere behandelingen. Het is niet te voorspellen of dat ook bij u gebeurt.

Tot slot merken we soms dat sommige cliënten te hoge verwachtingen hebben van het resultaat.

Na de behandeling komt u op de polikliniek voor controle. We kijken dan of uw huid goed geneest. Ook bespreken we of u tevreden bent met het resultaat. Mocht u last hebben van bijwerkingen dan kunnen we deze meteen behandelen.

Wanneer u vragen heeft, kunt u bellen naar de polikliniek Dermatologie, telefoonnummer: (073) 553 86 19.