Behandeling

Ketamine bij kinderen

Als uw kind op de Spoedeisende Hulp een vervelend onderzoek of behandeling moet ondergaan, dan kunnen we een medicijn toedienen om uw kind even te laten 'slapen'.

Dit medicijn heet ketamine. De arts kan zo het onderzoek of de behandeling uitvoeren met minimaal ongemak voor uw kind. 

Wat gebeurt er na toedoening van het slaapmedicijn?

Betrokken afdelingen

Code AHU-041
Laatste revisie: 27 oktober 2021 - 15:14
Wat gebeurt er na toedoening van het slaapmedicijn?

Ketamine bij kinderen

Uw kind is niet in coma, het komt in een toestand, waarbij de hersenen zichzelf als het ware afsluiten voor de buitenwereld. Uw kind zal zelf ademhalen. Het zal niet merken dat de arts met hem/haar bezig is, of horen wat u tegen hem/haar zegt. Uw kind kan in deze periode ook geen pijn voelen.

De ogen blijven soms open, maar uw kind kan dan niets zien. Soms zijn er spontane bewegingen van het hoofd of lichaam en heel soms zelfs kortdurende trekjes van arm of been. Dit is niet ernstig en gaat vanzelf voorbij als het medicijn uitgewerkt is. Uw kind kan ook meer dan normaal gaan kwijlen, soms zoveel dat wij het uit de mond moeten zuigen. Ook hiervan merkt uw kind niets.

Als uw kind weer wakker is

Als uw kind weer wakker is (en ook tijdens het slapen) gaan waarschijnlijk de ogen draaien. Uw kind kan dubbel gaan zien. Dit kan voor sommige kinderen beangstigend zijn, maar dit is helemaal normaal en gaat vanzelf voorbij.

Ook kan uw kind tot 2 uur nadat het slaapmedicijn is toegediend, nog misselijk zijn en zelfs overgeven. Dit kan ook nog voorkomen als u weer thuis bent. Dit komt ook voor als uw kind gegeten heeft vóór of na toedienen van het slaapmedicijn.

Mocht uw kind toch honger krijgen in deze periode, dan is het verstandig om maar een klein beetje eten en/of drinken te geven. Deze misselijkheid en dit overgeven zijn geen teken dat er iets ergs aan de hand is en gaat altijd vanzelf voorbij.

Dan kunt u bellen naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.