Headerafbeelding
Gang met schilderijen
Behandeling

Gipskorset met pijp

Een gipskorset met pijp (bekkenbeenkorset) kan voorgeschreven worden als proefkorset, als onderdeel van een onderzoek, of als onderdeel van een behandeling. Ook kan een korset worden voorgeschreven na een rug- of heupoperatie. 

 

Tekening van hoe een proefkorset om het lichaam zit

Een proefkorset

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code AHU-020
Laatste revisie: 19 december 2023 - 11:20
Een proefkorset

Gipskorset met pijp

Met het proefkorset wordt bekeken hoe uw rugklachten reageren op het immobiliseren onbeweeglijk maken) van de wervelkolom. Als duidelijk is hoe uw rug hierop reageert, kan worden bepaald hoe uw rugklachten het beste behandeld kunnen worden.

Om een goed beeld te krijgen, is het de bedoeling dat u probeert uw 'normale' werkzaamheden te blijven doen. Zware dingen kunt u beter niet tillen. U kunt een dagboekje bijhouden om uw werkzaamheden en uw (pijn)ervaringen te noteren.

Het aanleggen van een proefkorset

Het aanleggen van een proefkorset duurt ongeveer een half uur. Het korset wordt gemaakt van een tricotonderlaag, watten en kunststofgips. Het korset wordt aangelegd terwijl u staat. Hiervoor moet u zich helemaal uitkleden. Na ongeveer 10 minuten is het gips uitgehard. Daarna kunt u zich weer aankleden.

Zorg voor ruimzittende kleding, bijvoorbeeld een joggingpak/broek/rok met elastieken band.

Een gipskorset kan gemaakt zijn van star of flexibel materiaal. Dit is afhankelijk van de reden dat u het korset krijgt. Soms mag een korset afneembaar zijn.

U kunt en mag zelf geen auto rijden met het korset. U kunt het beste vervoerd worden in de passagiersstoel in ligstand, of halfliggend op de achterbank van de auto.

Het gips mag niet nat worden. Als het gips niet afneembaar is kunt u zich wassen met een washandje aan de wastafel.

Hoe lang u het proefkorset gaat dragen wordt bepaald in overleg met de specialist. Meestal gaat het om ongeveer 3 weken. Na deze periode wordt het gipskorset op de gipskamer verwijderd. Daarna komt u weer op controle bij de specialist.

Ook na een heupoperatie of rugoperatie kunt u een bekkenbeengips krijgen. Als u nog niet mag/kan staan wordt het korset aangelegd terwijl u op een speciale tafel ligt. U wordt van uw bed op deze tafel getild en daarna weer terug. Wanneer u al wel mag/kan staan kunnen wij het gips aanleggen terwijl u staat (zie de informatie bij ‘proefkorset’). De specialist bespreekt met u hoe lang u het korset zult dragen.

Toiletgebruik

Op het toilet zitten gaat moeilijk. Bij de zorgwinkel kunt u een toiletverhoger lenen. U hoeft dan niet zo diep door uw knieen te buigen om op het toilet te kunnen zitten. Het is makkelijk wanneer u handgrepen naast het toilet heeft.

Zitten en liggen

U kunt een van uw heupen niet buigen. U kunt zitten op een barkruk, een tuinstoel met verstelbare rugleuning of halfliggend op de bank. Als u ligt moet u een kussen onder uw onderbeen leggen. Anders sluit u de vaten en zenuwen in uw knieholte af. Uw onderbeen/voet gaat dan tintelen.

Aan- en uitkleden

Met name het aantrekken van broek, sokken en schoenen kan wat problemen geven. Bij de thuiszorgwinkel kunt u een stok met knijper (helping-hand) kopen. En een lange schoenlepel voor de schoenen. In het begin is het prettig als iemand u helpt bij het aan- en uitkleden. Het is makkelijk om wijde kleding te dragen.

Eten

U kunt geen grote porties tegelijk eten. Het is beter om verspreid over de dag meerdere kleine maaltijden te nuttigen.

Gips

U kunt spierpijn krijgen doordat u een andere houding heeft dan normaal. Dit gaat vanzelf over.

ls het gips wat vochtig is geworden, kunt u het droog föhnen met een lauwe föhn. Als u jeuk onder het gips krijgt, kunt u de huid met een koude föhn afkoelen. U kunt ook coolpacks op het gips leggen. Deze zijn te koop bij drogist en apotheek.

Kom niet met scherpe voorwerpen onder het gips; de huid kan dan stuk gaan. Heeft u drukplekken, last van scherpe randen of andere klachten, neemt u dan contact op met de gipskamer.

Dan kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeester in het ziekenhuis, telefoonnummer (073) 553 27 12 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Bij dringende problemen buiten kantooruren kunt contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.