Behandeling

Gips stompkoker bij onderbeen amputatie

Wanneer er is besloten dat bij u het onderbeen wordt geamputeerd, kan soms een gips stompkoker nodig zijn. De stompkoker wordt aangelegd op de operatiekamer. 

Informatie over de stompkoker

Betrokken afdelingen

Code CHI-167
Laatste revisie: 9 maart 2022 - 09:58
Informatie over de stompkoker

Gips stompkoker bij onderbeen amputatie

Waarom krijgt u meteen na de operatie een stompkoker?

Na een amputatie van het onderbeen legt de gipsverbandmeester meteen een stompkoker aan. Dit gebeurt om 4 redenen:

  • De stompkoker beschermt de wond en draagt zo bij aan een snelle genezing van de wond.
  • De stompkoker voorkomt zoveel mogelijk stuwing (oedeem) in het onderbeen, zodat er zich een goede stomp vormt (conisch). Dit is belangrijk voor het aanmeten van een tijdelijke prothese. Die kan zo snel gezet worden.
  • De stompkoker gaat verkorting van de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen tegen. Hiermee wordt dwangstand van de knie voorkomen.

Wekelijkse controle

U komt na de operatie 1 keer per week op controle bij de gipsverbandmeester en behandelend arts. Dit is de ongeveer 3 tot 4 weken nodig. De koker wordt bij iedere controle verwijderd. De wond en de stomp wordt gecontroleerd en dan legt de gipsverbandmeester de koker opnieuw aan. Uw behandelend arts bespreekt samen met u het vervolgtraject voor revalidatie.

Hoe verzorgt u de stompkoker?

  • Zorg dat het gips niet nat wordt.
  • Houd het been hoog met kussens onder de stomp. Dit voorkomt/vermindert vochtophoping (oedeem).
  • Beweeg de heup regelmatig. Door te weinig bewegen kunnen de spieren in de heup verkorten. U moet 2 keer per dag 15 tot 30 minuten op uw buik gaan liggen, met het hoofd gedraaid naar de niet-geamputeerde zijde. Zo worden de heupspieren gestrekt. Als zo niet kunt gaan liggen, gaat u helemaal plat op uw rug liggen.  Verdere oefeningen krijgt u van de fysiotherapeut.
  • Wilt u op uw zij slapen? Plaats dan een groot kussen tussen uw benen.

Afneembare stompkoker (brace)

Er bestaat ook een afneembare versie van de stompkoker; een brace. Deze is gemaakt van combicast of polyester. Het combineert de voordelen van bescherming en steun met de mogelijkheid om de wond te inspecteren op ieder gewenst moment. Het nadeel van deze brace is dat de drukverdeling anders is en de stomp minder conisch wordt dan bij de gipsen stompkoker.

Een brace krijgt u alleen als uw arts dit nodig vindt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de wond heel vaak gecontroleerd moet worden.  

Als de brace af is mag u geen kussen onder de knie leggen. Anders bestaat de kans op een dwangstand van de knie.   

 

Wanneer moet u contact opnemen?

Door het afnemen van de zwelling kan het gips te ruim gaan zitten. Als het gips hierdoor gaat afzakken, moet u bellen met de gipskamer.  Bel met uw  behandelend arts bij: 

  • koorts, boven 38,5;
  • pijn van het gips zelf, zoals een drukplek.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeester in het ziekenhuis, telefoonnummer (073) 553 27 12 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Bij dringende problemen buiten kantooruren kunt contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.