Headerafbeelding
Fysiotherapeut haalt een man op in de wachtruimte
Behandeling

Dry needling

Dry needling is een vorm van fysiotherapie waarmee we spierverhardingen kunnen behandelen. Bij dry needling prikken we de spierverhardingen aan met een dunne acupunctuurnaald. 

Het aanprikken van de spier zorgt ervoor dat deze ontspant. Dit vermindert uw klachten vrijwel direct. 

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling gebruiken we maar één naald tegelijkertijd. Ook prikken we dieper met de naald dan bij acupunctuur. Dry needling is niet pijnlijk. 

Lees meer

Wat zijn spierverhardingen?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek of 'knoop' in een spier. Een spierverharding veroorzaakt pijn, vaak ook op andere plekken in het lichaam.  U kunt bijvoorbeeld last hebben van:

  • Pijn ter plekke in de spier met of zonder uitstraling
  • Pijnontwijkend gedrag
  • Moeilijk kunnen bewegen en/of stijfheid
  • Minder kracht bij het aanspannen van de spier

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Uw afspraak bij de sportfysiotherapeut

Heeft u een (sport)blessure? Dan kunt u snel terecht bij een sportfysiotherapeut van het Sport Medisch Centrum voor een beoordeling van uw blessure, diagnostiek, behandeling en begeleiding. Hier vindt u meer informatie over wat u kunt verwachten van uw afspraak.

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak op het Sport Medisch Centrum:

  • uw legitimatiebewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Soms moet u zich extra voorbereiden op uw afspraak in het SMC. Bijvoorbeeld als u een onderzoek of behandeling krijgt. Dit leest u bij de informatie over uw onderzoek of behandeling. 

Tarieven en vergoedingen

Alle informatie over de tarieven en vergoedingen van sportgeneeskunde, sportfysiotherapie, expertise voeding en expertise prestatiegedrag.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Meer informatie

Code SMC-034
Laatste revisie: 18 november 2020 - 11:40
Hoe verloopt de behandeling?

Dry needling

Waar meldt u zich in het SMC?

U meldt zich bij het Sport Medisch Centrum JBZ

Marathonloop 9

5235 AA ’s-Hertogenbosch.

De ingang van het Sport Medisch Centrum zit in Sporthal ‘De plek’ op de eerste etage. Daar meldt u zich bij de Infobalie.

Lichamelijk onderzoek

Voor de behandeling krijgt u een lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut kijkt of dry needling de juiste behandeling is voor uw klacht. U krijgt ook informatie over de behandeling van de fysiotherapeut.

De fysiotherapeut prikt de spierverharding aan met een dunne acupunctuurnaald. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt, kan het zijn dat uw spier kort aanspant. Dit voelt als een kleine schok. Daarna ontspant uw spier. De spier wordt beter doorbloed, afvalstoffen kunnen beter afgevoerd worden en de spier kan weer de juiste lengte krijgen. U merkt vaak meteen dat de pijn minder is en dat u beter kunt bewegen. 

We vragen u tijdens de behandeling altijd te gaan liggen. U kunt tijdens de behandeling namelijk ineens zweterig, rillerig, misselijk of zweverig in uw hoofd worden. We noemen dit een vegetatieve reactie. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Dit gaat vanzelf over. 

De fysiotherapeut behandelt meestal meerdere spieren die van invloed kunnen zijn op uw klachten. Meestal worden met drie tot vijf behandelingen de beste resultaten behaald.

Afbeelding van de pijnplek, de behandeling en de spiervezels.

Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs ("blauwe plek") aanvoelen. De eerste uren overheerst dit. Ook is het aanspannen van de behandelde spieren wat pijnlijk. Na nachtrust is er verbetering. De pijn neemt geleidelijk af en kan een tot drie dagen duren. Daarna is er een merkbare verbetering, met name de eerdere uitstralende pijnklachten nemen af.

Warmte

Houd het behandelde gebied meteen na de behandeling warm door middel van een kruik, pittenkussen, infrarode lamp, hotpack, enzovoort. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor voor een sneller herstel. Alleen warm aankleden is niet voldoende.

Rust

Doe minimaal anderhalve dag rustig aan met het belasten van uw spier. Te veel en te snel belasten kan het herstel vertragen.

Vocht

Drink voldoende water. Dit helpt bij de afvoer van afvalstoffen.

Rekoefeningen

Rekoefeningen zijn erg belangrijk.