Headerafbeelding
Polikliniek MDL ontvangst door medewerker
Afdeling

Spreekuur chronische darmontsteking (IBD)

Mensen met een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) bezoeken regelmatig de MDL-arts. Daarnaast kunt u terecht bij de MDL-verpleegkundige tijdens het spreekuur chronische darmontsteking.

De MDL-verpleegkundige beantwoordt uw vragen en geeft u informatie, begeleiding en advies. Zij is uw eerste aanspreekpunt bij vragen en heeft regelmatig overleg met de MDL-arts.

Meestal bezoekt u de ene keer de MDL-arts tijdens het reguliere spreekuur op de polikliniek, en de andere keer het spreekuur van de MDL-verpleegkundige. Samen vormen zij het IBD-team.

Lees meer

IBD-team

Het IBD-team geeft zorg aan patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases; in het Nederlands betekent dit chronisch ontstoken darmziekten.

Het IBD-team bestaat uit medisch specialisten, specialisten in opleiding, een IBD- verpleegkundig specialist en IBD-verpleegkundigen. Om u zo goed mogelijk te begeleiden tijdens uw ziekte komt u regelmatig op het spreekuur van uw specialist of van de IBD verpleegkundig specialist of -verpleegkundige.

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto van zorgverlener Sjanny van Dommelen
A.C. van Dommelen
Verpleegkundig specialist
Profielfoto zorgverlener Karin van der Heyden
K. van der Heyden
MDL-verpleegkundige
Profielfoto zorgverlener Ineke Kappe
B.C.E. Kappé
MDL-verpleegkundige
Bekijk ons team

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code INT-052
Laatste revisie: 10 oktober 2019 - 10:43
Over dit spreekuur

Spreekuur chronische darmontsteking (IBD)

U kunt terecht bij de MDL-verpleegkundige als u onder behandeling bent bij een MDL-arts. De MDL-verpleegkundige ziet patiënten met IBD  (verzamelnaam voor ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa). 

Van de verpleegkundige krijgt u uitgebreide informatie over uw ziekte, de onderzoeken en behandelmogelijkheden. De verpleegkundige vult de informatie die u van de specialist krijgt zo nodig aan of legt het u nog een keer uit. U kunt met al uw vragen terecht bij de specialistisch verpleegkundige. Verder kan zij u:

  • advies geven over hoe u kunt omgaan met klachten en ongemakken, waar u bij uw ziekte last van kunt hebben;
  • informatie en uitleg geven over uw medicijngebruik;
  • zo nodig uitleg geven hoe u handelingen zelf thuis moet doen, zoals het toedienen van een klysma of hoe u moet spuiten.
  • helpen bij mogelijke lichamelijke en geestelijke problemen. Als het nodig is kan de verpleegkundige u doorsturen naar andere zorgverleners. Dit gebeurt altijd in overleg met u en uw arts. Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld een diëtist, maatschappelijk werker, de thuiszorg of een medisch psycholoog.

De gespecialiseerd MDL-verpleegkundige houdt op maandag t/m vrijdag een telefonisch spreekuur van 9.00 tot 10.30 uur.

E-mailen

Bij niet dringende zaken kunt u ook een e-mail sturen naar: mdlinfo@jbz.nl. De verpleegkundigen kunnen uw vragen beantwoorden of informatie toesturen.