Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Kinder- en Jeugdpsychologie

De kinder- en jeugdpsycholoog doet onderzoek naar de klachten van het kind en in het bijzonder naar de samenhang tussen de (lichamelijke) klachten en het psychisch functioneren van het kind.

Ook onderzoek naar de samenhang tussen het gedrag en het functioneren van de hersenen en naar specifieke stoornissen in de ontwikkeling van het kind behoren tot het werkterrein van de kinder- en jeugdpsycholoog. Soms is een adviesgesprek over de aard en de oorzaak van de klachten voldoende, maar in andere gevallen wordt een psychologisch onderzoek en/of een psychologische behandeling voorgesteld.

Lees meer

Waarvoor kunt u terecht? 

Lichamelijke klachten, ziekte, medisch onderzoek en behandeling kunnen een zware belasting zijn. Dit geldt voor zowel het kind zelf als voor zijn/haar naaste omgeving, zoals ouders, broertjes en zusjes of andere familieleden. Soms worden lichamelijke klachten (mede) veroorzaakt of in stand gehouden door problemen van uw kind, problemen in het gezin, op school of met leeftijdgenoten. Klachten, ziekten en/of problemen kunnen de normale ontwikkeling van uw kind verstoren.

Voorbeelden van klachten zijn: 

  • overmatige angst voor een aanbevolen of noodzakelijke medische ingreep; 
  • klachten waar tot nu toe geen medische oorzaak voor gevonden is, zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, eetproblemen, slaapproblemen, bedplassen, broekplassen, broekpoepen; 
  • angst of spanningsklachten bij lichamelijke ziekten; 
  • verwerking van chronische ziekten en de consequenties daarvan voor de ontwikkeling; 
  • stoornissen in de motorische en/of spraak-taalontwikkeling van het kind; 
  • problemen in het gedrag of functioneren op school na een ongeval waarbij sprake is geweest van hersenletsel.
     

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Wat kunt u verwachten van uw afspraak bij de kinder- en jeugdpsycholoog?

Als u met uw kind naar de kinder- en jeugdpsycholoog wordt verwezen, is er een eerste gesprek met de ouders en/of het kind, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u met uw kind naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij uw kind past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
profielfoto zorgverlener Sandra Jansen-Kamphorst
Drs. S. Jansen-Kamphorst
Gezondheidszorgpsycholoog
Drs. E. Fuijkschot
Gezondheidszorgpsycholoog
Bekijk ons team

Meer informatie

Code PSY-300
Laatste revisie: 6 mei 2021 - 12:52

Kinder- en Jeugdpsychologie