Herinneringen

Voor de meeste ouders is het waardevol herinneringen te hebben aan het overleden kind. De zorgverleners van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ondersteunen hierbij.

Foto's

  • Foto’s gemaakt door ouders zelf

Misschien vindt u het maken van foto’s van uw overleden kindje een eng idee. Toch is de ervaring dat het goed is foto’s te maken. Foto’s zijn de meest tastbare en kostbare herinneringen. De verpleegkundigen kunnen u helpen bij het maken van de foto’s. Het is verstandig om zelf een camera of telefoon mee te nemen waar foto’s mee gemaakt kunnen worden.

  • Foto’s gemaakt door organisaties:
    • Stichting Still Fotografie biedt ouders van een overleden kind een fotoreportage aan vanaf de 12e week van de zwangerschap. De fotografie vindt plaats in het ziekenhuis of thuis. Voor ouders wordt de fotografie altijd kosteloos uitgevoerd. https://stichtingstill.nl/
    • Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals overleden kinderen vanaf een zwangerschapsduur van 23 weken. Met een landelijk netwerk professionele fotografen worden thuis of in het ziekenhuis foto’s gemaakt. De foto’s bieden troost en een blijvende herinnering en kunnen helpen bij de verwerking van het verlies. Er zijn geen kosten aan verbonden. https://www.makeamemory.nl/
    • U kunt zelf of de verpleegkundigen kan op verzoek van de ouders één van deze organisaties inschakelen.

Haarlokje

Na de geboorte is het soms mogelijk om een haarlokje af te knippen. Dit haarlokje wordt aan u aangeboden in een haarlokdoosje.

Voet- en handafdruk

Na de geboorte is het mogelijk om hand- en of voetafdrukjes te maken. Het kleine handje en/of voetje wordt gekleurd met een stempelkussen en komt op een mooi kaartje. Het is een mooie tastbare herinnering. (Disclaimer NVOG)

Navelstreng herinnering

Na de bevalling kan er van een stukje navelstreng een dwarsdoorsnede gemaakt worden. Deze krijgt u bij het nagesprek in een fotolijstje. Hier zit dan een afdruk van de navelstreng op waarmee uw overleden kind verbonden was aan de moeder. Het is mogelijk om een voorbeeld van dit lijstje te zien tijdens de opname.

Troostdekentje

Tijdens de opname krijgt u een troostdekentje aangeboden waar u uw overleden kindje in kan wikkelen. U kunt het troostdekentje daarna bewaren als herinnering en troost of met het kindje meegeven bij crematie/ begraven. Deze troostdekentjes zijn gemaakt door ouders die zelf ook een kindje hebben verloren. Op de afdeling zijn verschillende afmetingen en kleuren aanwezig. Deze kunnen we bij de opname aan u laten zien.

Naam van uw kindje

Het is aan te raden om uw overleden kind een naam te geven. Zo voorkomt u dat er achteraf over ‘het’ of over ‘de baby’ wordt gepraat.  Met een naam wordt uw kind ook voor de mensen uit uw omgeving echt uw zoon of dochter. Sommige ouders geven de naam die zij gekozen hadden, anderen bewaren deze naam. Deze ouders geven hun overleden kind soms een symbolische naam of de naam die zij voor het ongeboren kind gebruikten. (Disclaimer NVOG)

Nagesprek

Ongeveer 3-6 weken na de bevalling nodigen we u uit voor een nagesprek met één van de verpleegkundigen die bij de geboorte van uw kind aanwezig is geweest. We bespreken dan met u hoe de afgelopen weken zijn verlopen en hoe het nu met u gaat. Ook de navelstrengherinnering  wordt aan u uitgereikt. Daarnaast is er een mogelijkheid om een bladvorm uit te kiezen voor de herdenkplek.

Herdenkplek en herdenkingsdienst

Herdenkplek

Het blijkt dat bij veel ouders de behoefte is aan een plek in het ziekenhuis waar zij hun kind kunnen herdenken. Daarvoor heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis op initiatief van de afdeling Verloskunde en Geestelijke verzorgers een herdenkplek ingericht. Deze herdenkplek bestaat uit twee kunstwerken: één in de ‘omarming’ van de kapel en één in de tuin van het ziekenhuis.

Tijdens het nagesprek met de verpleegkundige kunt u uit een boek één van de zes kleine vilten bladvormen kiezen. Een uitleg over de betekenis van de bladen vindt u in de brochure die u van ons krijgt.

Het blad bestaat uit twee delen; een bladvorm en een ‘rest’ vorm waar dit blad precies in past. Aan het blad hangt een kaartje, waarop u uw persoonlijke boodschap kunt schrijven, de naam van uw kind, een korte tekst of kleine tekening. De ‘rest’ vorm krijgt u in een linnen envelop mee naar huis. Aan het einde van het nagesprek met de verpleegkundige gaat u samen met een geestelijke verzorger naar de kapel waar u dit blad toevoegt aan het kunstwerk. Het is een tastbare herinnering. (Herdenkplek voor overleden kinderen)

Herdenkingsdienst

Ieder jaar vindt in de lente een bijeenkomst plaats in de vorm van een herdenkingsdienst. Deze wordt georganiseerd door de geestelijke verzorging in samenwerking met de afdeling Verloskunde. U krijgt hiervoor een uitnodiging. De bijeenkomst heeft een algemeen karakter met ruimte voor teksten en muziek. U kunt die dag uw persoonlijke bladvorm uit het tijdelijke kunstwerk weer mee naar huis nemen. Er wordt dan één bladvorm in metaal in het tweede kunstwerk geplaatst als symbool voor alle overleden kinderen. Deze wordt samen met u in het kunstwerk in de buitentuin van het JBZ geplaatst. Na de bijeenkomst heeft u de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten.

Kenniscentrum babysterfte

Dit is een organisatie die kennis en steun biedt rondom afscheid nemen van je kind, stille levens. Deze organisatie heeft kennis vanuit eigen ervaring en zorgverleners uit de geboortezorg. Op de website zijn brochures te vinden met informatie.  https://www.stillelevens.nl/informatie/brochures/

Er zijn verschillende commerciële organisaties die mogelijk voor u ondersteunend kunnen zijn. Folders van deze organisaties zijn in een herdenkingsmap aanwezig op de afdeling verloskunde.

Code GYN-159e
Laatste revisie: 16 februari 2024 - 16:06