Afdeling

BETER-poli

De BETER-poli is een spreekuur dat is bedoeld voor mensen die in het verleden de ziekte van Hodgkin of diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) hebben gehad.

De BETER-poli is onderdeel van het landelijke BETER-project: Betere zorg na (Non)- Hodgkinlymfoom: Evaluatie van en screening op langere Termijn Effecten van chemotherapie en Radiotherapie.

 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen

Hoe verloopt dit spreekuur?

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Betrokken afdelingen

Code AFD-137
Laatste revisie: 23 april 2024 - 12:46
Hoe verloopt dit spreekuur?

BETER-poli

Hodgkinlymfoom of diffuus grootcelig B-cellymfoom (DLBCL) zijn vormen van lymfklierkanker die goed te behandelen zijn. Door de betere behandelmogelijkheden genezen steeds meer mensen van deze ziekte. 

De behandelingen zijn gericht op het vernietigen van de kwaadaardige cellen, maar beschadigen ook gezonde cellen. Hierdoor kan het zijn dat succesvolle behandelingen op lange termijn gezondheidsproblemen geven.

Om deze problemen in een vroeg stadium op te sporen, is het belangrijk om u daarop te controleren. We onderzoeken of u lichamelijke effecten heeft, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een tweede vorm van kanker. Maar we kijken ook naar psychisch late effecten, zoals vermoeidheid of stemmingsveranderingen. 

Door specifiek onderzoek (screening) te doen naar deze zogenoemde late termijn effecten, kunnen we gezondheidsproblemen ontdekken zelfs voordat u klachten krijgt. Zo kunnen we verdere schade beperken of klachten verminderen.

De BETER-poli is speciaal voor mensen die in het verleden behandeld zijn voor de ziekte van Hodgkin of diffuus grootcellig B-cel lymfoom en 5 jaar ziektevrij zijn. 

  • U moet tussen de 15 en 60 jaar oud zijn geweest bij de diagnose.
  • Bij uitnodiging op het spreekuur bent u niet ouder dan 70 jaar.

U krijgt een afspraak voor het spreekuur na een verwijzing van uw arts. Dit kan een specialist zijn of de huisarts. 

Voordat u de afspraak heeft sturen we u een vragenlijst. Die gaat over uw leefsituatie en of u problemen met uw gezondheid heeft. Hierdoor krijgen we een goed beeld van uw situatie.