Aandoening

Waterbreuk bij kinderen (hydrocèle)

Bij een waterbreuk of hydrocèle komt vaak voor bij pasgeboren jongens. Er is een zichtbare zwelling in een of beide liezen of balzak, die gevuld is met vocht. Een waterbreuk verdwijnt meestal spontaan in het eerste levensjaar en komt alleen voor bij jongens. 

 

Vroeg in de zwangerschap ontstaat in het liesgebied van het ongeboren kind een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongens dalen hierlangs in een latere fase de zaadbal en zaadstreng in vanuit de buik naar de balzak. Een hydrocèle kan ontstaan als het lieskanaal nog niet is gesloten. Vocht uit de buikholte kan dan naar de liezen en balzak lopen. De balzak ziet er strak en gespannen uit, of er is een bobbel in de lies aanwezig.

Het kanaaltje waardoor de zaadbal vanuit de buikholte naar de balzak indaalt, kan zich in het eerste levensjaar nog spontaan sluiten. Als de hydrocèle op de leeftijd tussen 12 tot 15 maanden niet is verdwenen, dan kan een operatie geadviseerd worden. Ongeveer 10% van de jongens die geboren worden met een waterbreuk worden geopereerd.

 

Code URO-709
Laatste revisie: 1 mei 2025 - 15:43