Aandoening

Spermatocèle

Een spermatocèle is een holte gevuld met spermacellen.

Een spermatocèle ontstaat in de bijbal. Het zaadvocht dat in de zaadbal wordt gevormd, wordt naar de bijbal getransporteerd waar verdere rijping plaatsvindt. Vanuit de bijbal gaat het zaadvocht via de zaadleider richting prostaat. De bijbal bestaat uit talrijke kleine verzamelbuisjes. Soms ontstaat er een verwijding van zo'n buisje omdat het zaadtransport niet vlot verloopt (bijvoorbeeld bij ontsteking of ongeval). Vaak blijft zo'n verwijding klein, maar soms wordt deze groter en dan ontstaat een spermatocèle.

 

Lees meer

Een spermatocèle gaat meestal niet vanzelf weer weg. Ze geven meestal geen klachten: ze zijn pijnloos en vaak niet groot. Vaak hoeven ze dan ook niet behandeld te worden.

plaatje van de balzak met daarin een goedaardige zwelling

Soms worden ze echter zo groot dat ze hinderlijk worden en klachten geven door kleding of bij bepaalde activiteiten. Soms wordt het cosmetisch aspect als storend ervaren. Een spermatocèle kan nooit kwaadaardig worden als er niets aan gedaan wordt. Dan kan een operatie nodig zijn.

Een spermatocèle lijkt op een hydrocèle. Het verschil is dat een spermatocèle vaak los is te voelen van de zaadbal. Bij een hydrocèle zit de zaadbal binnen in de vochtophoping.

Code URO-018a
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46