Aandoening

Schouder uit de kom (schouderluxatie)

Als uw schouder ‘uit de kom gaat’ betekent dit dat uw bovenarm niet meer op zijn plaats zit in de schouderkom.

De bovenarm kan gedeeltelijk uit de kom schieten (subluxatie) of helemaal (totale luxatie). In beide gevallen voelt u veel pijn en kunt u de schouder niet, of slechts beperkt, gebruiken. In de meeste gevallen schiet de kop van de bovenarm aan de voorkant uit de kom. Soms is de luxatie naar achteren, of – heel zeldzaam – naar boven of onder. Misschien gaat uw schouder vaker uit de kom. Dat heet een recidiverende schouderluxatie.

Lees meer

Wanneer de schouder uit de kom is geweest, is de kans dat dit vaker zal gebeuren aanzienlijk vergroot. Dit is met name bij jonge mensen het geval. Bij oudere mensen ontstaat soms een stijvere schouder, die juist minder makkelijk uit de kom schiet.

Wanneer de schouder vaker uit de kom schiet, is dit niet alleen erg onprettig en lastig, maar het is ook slecht voor de schouder. Het kraakbeen kan dan beschadigen. En er kunnen zelfs echte deuken in de schouderkop komen, waardoor deze steeds gemakkelijker uit de kom kan schieten. Wanneer dit gebeurt kan een operatie nodig zijn.

Code AHU-031a
Laatste revisie: 15 februari 2023 - 09:36