Aandoening

Schildklierkanker (schildkliercarcinoom)

Schildklierkanker is een kwaadaardige aandoening aan de schildklier.

Er zijn vier verschillende vormen van schildklierkanker. De meest voorkomende vormen zijn papillaire en folliculaire schildklierkanker. Anaplastische en medullaire schildklierkanker zijn de andere twee vormen, maar deze zijn zeer zeldzaam. Daarom geven we verder geen informatie over deze twee vormen van schildklierkanker. Het is belangrijk om te weten welke vorm van schildklierkanker u heeft. Dit bepaalt namelijk op welke manier u behandeld wordt.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Bekijk de pagina 'Kanker'

 

Lees meer

U kunt verschillende klachten krijgen als u schildklierkanker heeft. Bijvoorbeeld: een verdikking in de schildklier, benauwdheid en niet goed kunnen slikken. De meeste klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een goedaardige knobbel in de schildklier.

Nazorg

Bent u voor schildklierkanker behandeld? Dan blijft u daarna nog enkele jaren onder controle van de internist-endocrinoloog. Tijdens deze controles wordt er altijd bloedonderzoek gedaan. Ook maken we soms een echo van de hals. U heeft over het algemeen twee keer per jaar een controle.

Oncologische nazorg

U kunt ook deelnemen aan oncologische revalidatie. Oncologische revalidatie is gericht op het verminderen van klachten zoals vermoeidheid, pijn, angst en onzekerheid. Door deelname kan de kwaliteit van leven verbeterd worden. 

Laatste revisie: 24 juni 2020 - 12:24