Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Onderzoek

Punctie met een echo

Een punctie is een onderzoek waarbij de radioloog met een naald een stukje weefsel of vocht weghaalt uit een orgaan of lichaamsdeel.

U heeft misschien afwijkingen in het weefsel (van bijvoorbeeld hals, oksel, mamma). Om de aard van de afwijking vast te kunnen stellen, worden enkele cellen door de patholoog onderzocht.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-010
Laatste revisie: 5 oktober 2023 - 10:27
Hoe verloopt het onderzoek?

Punctie met een echo

Verzorging

Graag van tevoren baden of douchen. U mag géén bodymilk gebruiken. Komt u voor een punctie in de oksel, dan mag u géén deodorant gebruiken.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Soms is een plaatselijke verdoving nodig. Dan wordt de huid ontsmet en een verdovingsvloeistof ingespoten in het te onderzoeken gebied. De radioloog brengt wat gel aan op de plaats van de punctie. Met hulp van het echoapparaat wordt het gebied opgezocht waar de aandoening zich bevindt. Als de plaats van de aandoening bepaald is krijgt u een prik. Na de prik, probeert de radioloog wat vocht of weefsel af te nemen. Soms krijgt de radioloog bij de eerste prik niet voldoende materiaal voor verder onderzoek en moet een tweede keer worden geprikt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

U kunt wat last krijgen van het wondje en misschien krijgt u een bloeduitstorting (blauwe plek). Als het langere tijd pijn doet of gezwollen is moet u contact opnemen met uw huisarts.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Het is beter om op de dag van het onderzoek geen zware arbeid meer te verrichten of te gaan sporten.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.