Aandoening

Scheve grote teen (hallux valgus)

Een hallux valgus is een scheve grote teen. De grote teen staat schuin en duwt tegen de 2e teen aan. Het is ook mogelijk dat de grote teen wat is ingedraaid, waardoor de nagel van de grote teen naar de binnenkant staat.

Hallux valgus is een veel voorkomende klacht die lastig te behandelen is en veel pijnklachten kan geven. Als gevolg van de scheefstand van de teen ontstaan er teen- en voorvoetklachten.

Meestal komt dit omdat de voet breder wordt door het naar binnen draaien van het middenvoetsbeentje. De teen zelf gaat de andere kant op waardoor de scheefstand groter wordt. Er ontstaat een knobbel bij het gewricht van de grote teen en het middenvoetsbeentje. Dit wordt een bunion genoemd. De belangrijkste klacht is pijn op de plaats van de knobbel. Door meer druk en wrijving in de schoen kan er een pijnlijke rode zwelling aan de binnenzijde van de voorvoet ontstaan. Ook kunt u last hebben van pijn- en vermoeidheidsklachten onder het midden van de voorvoet.

Lees meer

Er zijn 3 varianten van de hallux valgus: 

 1. De grote teen staat onder de 2e teen. Dit komt het meeste voor en geeft vaak ook klachten aan de 2e teen of onder de bal van de voet. 
  Hallux valgus - de grote teen staat onder de 2e teen
 2. De grote teen staat over de 2e teen.  Dit komt het minste voor en heeft minder invloed op de stand van de andere tenen. 
  Hallux valgus - de grote teen staat boven de 2e teen
 3. De grote teen duwt tegen de andere tenen. Dit heeft de meeste invloed op de stand van de andere tenen. De grote teen heeft geen steun meer van de andere tenen en gaat hierdoor steeds schever staan. 
  Hallux valgus - de grote teen duwt tegen de andere tenen

 

Oorzaken en klachten

Wat de precieze oorzaak is van hallux valgus is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen:

 • Erfelijkheid; de aandoening wordt vaak gezien binnen families.
 • De schoenen die iemand draagt hebben invloed op het ontstaan en op de pijnklachten.
 • Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Hun gewrichten zijn soepeler en ook leeftijd speelt een rol. 

De mate van scheefstand zegt niet alles over de klachten. Een kleine scheefstand geeft soms veel klachten, en andersom. Vaak is de knobbel de plek die de meeste pijn geeft, wat weer verergert door schoenen. 

Code ORP-040
Laatste revisie: 17 mei 2024 - 13:08