Aandoening

Langdurig gebroken vliezen

We spreken van langdurig gebroken vliezen als deze 24 uur of langer gebroken zijn, zonder dat u bent bevallen.

Bij langdurig gebroken vliezen heeft u een medische indicatie zoals we dat noemen. U moet dan in het ziekenhuis bevallen.

Lees meer

Waarom moet u in het ziekenhuis bevallen?

Bij gebroken vliezen heeft uw kind meer kans op een infectie. De vliezen houden bacteriën tegen. Omdat de vliezen lang gebroken zijn, neemt de kans op een infectie - vooral na 24 uur - toe. De bacterie Groep-B Streptokok (GBS) is een bacterie die bij ongeveer 20% van de vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor de zwangere vrouw en haar kind. Maar in sommige gevallen kan een kind (ernstig) ziek worden door een infectie met GBS. Als uw kind ziek wordt van deze bacterie, is dit meestal vrij snel na de geboorte. Om deze reden moet u in het ziekenhuis bevallen. Voor, tijdens en na de bevalling houden we uw conditie en die van uw kind in de gaten.

Het vruchtwater

Het vruchtwater wordt continu aangemaakt. Bij langdurig gebroken vliezen kunt u dus steeds een beetje vruchtwater blijven verliezen. Dit kan geen kwaad voor uw kind. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijswit van kleur, met witte vlokjes erin. Deze vlokjes zijn huidschilfers met een soort talg erop. Ook kan het vruchtwater roze van kleur zijn. Dit kan komen doordat er wat bloed bij is gekomen, dit is ook normaal. Vruchtwater dat een andere kleur heeft, kan afwijkend zijn. Bijvoorbeeld als het groen of bruin wordt. Dit komt omdat uw kind in het vruchtwater heeft gepoept. Ook een helderrode kleur is afwijkend. Als dit zo is, belt u naar de kraamsuites.

Code GYN-147
Laatste revisie: 30 april 2024 - 08:41