Aandoening

Eczeem bij kinderen

Constitutioneel eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening die gepaard gaat met roodheid en schilfering van de huid, kleine bultjes en blaasjes met vochtafscheiding.

Bij kinderen met constitutioneel eczeem is er vaak een gestoorde barrièrefunctie van de huid. Hierdoor kan de huid onvoldoende vocht vasthouden en ontstaat er een droge huid. Het belangrijkste kenmerk is jeuk die vaak heel hevig kan zijn. Eczeem jeukt altijd in meer of mindere mate. Door het krabben ontstaan er vaak wondjes. Bij eczeem dat al lang bestaat kan er verruwing en verdikking van de huid ontstaan.

Lees meer

Eczeem kan gedurende een korte periode klachten geven, maar kan ook chronisch worden. Met chronisch bedoelen we dat het eczeem een langere tijd, soms jaren, aanwezig is. Wanneer het chronisch is, wisselen periodes met weinig klachten zich af met periodes waarin het eczeem sterk opspeelt. Deze vorm van eczeem ontstaat met name op de kinderleeftijd, vaak voor het 2e jaar. Als het eczeem op zuigelingenleeftijd ontstaat, is de kans groot dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Meer informatie over eczeem bij kinderen leest u op de website: VMCE.nl.

Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?

De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend. Het lijkt erop dat het veroorzaakt wordt door een combinatie van verschillende factoren. Het kan een erfelijke aanleg zijn. Deze blijkt meestal uit het feit dat in de familie eczeem of andere atopische aandoeningen voorkomen, zoals astma, hooikoorts en andere allergieën.

Maar ook kunnen er allergische en niet allergische factoren uit de omgeving van invloed zijn. Doordat bij eczeem de huid droog is, raakt deze makkelijker geïrriteerd door niet allergische factoren. Vaak wassen met zeep en ontvettende middelen, maakt de huid nog droger en de jeuk erger. Hetzelfde geldt voor lang douchen met heet water.

Waar bevindt zich het eczeem?

Eczeem ziet u vaak op de volgende plaatsen:

  • Baby: gelaat, achter de oren, hoofdhuid, romp, armen en benen, dit beeld wordt ook wel dauwworm genoemd.
  • Peuter/kleuter: buigzijden ellebogen, knieholten, polsen en enkels.
  • Na het 10e levensjaar: handen, voeten, buigzijden van de ellebogen en knieën.

Constitutioneel eczeem kan erger worden door:

  • zweten en warmte;
  • droge lucht;
  • wrijving en dragen van synthetische kleding;
  • ziek zijn, emoties en stress.

De klachten kunnen erger worden in de wintermaanden. Dan is er namelijk een lagere luchtvochtigheid in verwarmde ruimtes en droogt de huid meer uit. De jeuk neemt dan toe. Er zijn ook kinderen bij wie de klachten in de zomermaanden verergeren. Bij broeierige warmte kan meer jeuk optreden als gevolg van zweten.

Wat is de relatie tussen eczeem en allergie?

Veel mensen met eczeem denken dat ze mogelijk een allergie hebben. Maar meestal wordt eczeem niet door een allergie veroorzaakt. Dit komt omdat eczeem en allergie een verschillende oorsprong in de aanleg hebben. De relatie tussen eczeem en allergie is nogal ingewikkeld. Veel is nog onbekend. Bij veelgestelde vragen leest u meer over de relatie tussen allergie en eczeem. U kunt natuurlijk ook altijd de vragen met uw behandelend arts bespreken.

Code DER-762
Laatste revisie: 14 december 2023 - 14:49