Aandoening

Buikwandbreuken

Naast de liesbreuk zijn er nog zijn er enkele andere buikwandbreuken die regelmatig voorkomen. Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is zichtbaar als een zwelling op die plek.

De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort. De zwakke plek kan ontstaan door aangeboren factoren of door het uitrekken van de buikwand. De buikwand kan in de loop van het leven uitrekken, bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, veel hoesten, vaak zwaar tillen. Er zijn verschillende soorten buikwandbreuken.

Lees meer

De navelbreuk
Een navelbreuk kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan: 

  • Een aangeboren navelbreuk geneest meestal spontaan voor de leeftijd van 3 jaar en is dan ook niet ernstig. Beklemming van een navelbreuk op de kinderleeftijd is zeldzaam.
  • Een navelbreuk kan op latere leeftijd (> 12 jaar) ontstaan als gevolg van verhoogde druk in de buikholte, soms in combinatie met een zwakke plek in de buikwand. Dit kan zijn door zwangerschappen, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, enz. Omdat de navel de dunste laag is van de buikwand kan daar onder deze omstandigheden een breuk ontstaan. 

De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, maar kan bij grotere breuken ook uit een deel van de darmen bestaan. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven. Als er beklemming optreedt is er vooral pijn. Als de inhoud bestaat uit vetweefsel is dit geen levensbedreigende situatie , maar als er darm in de breuk bekneld raakt is dit wel het geval.

Bovenbuikbreuk
Boven de navel komen ook breuken als gevolg van een zwakke plek in de buikwand. Het verschil met de ‘gewone’ breuk is, dat bij deze breuk meestal geen buikinhoud naar buiten puilt, maar alleen vetweefsel. De breuk komt nogal eens meervoudig voor en komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft een bovenbuikbreuk geen klachten, maar een enkele keer kan er pijn optreden. Omdat meestal alleen vetweefsel aanwezig is, zal een eventuele beklemming geen ernstige gevolgen hebben.
 

Laatste revisie: 24 september 2020 - 15:24