Aandoening

Artrose van de knie

Pijn in uw knie kan wijzen op artrose. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn of alleen als u beweegt.

We spreken van artrose in een gewricht als er sprake het kraakbeen dunner wordt en beschadigt. Dit wordt vaak slijtage genoemd. Door artrose kunt u pijn hebben en er kan een zwelling ontstaan doordat zich vocht ophoopt in het gewricht. Door de pijn en de zwelling wordt bewegen moeilijker. Kraakbeen dat is verdwenen komt niet meer terug en zal dus zorgen voor aanhoudende klachten. 

Lees meer

Wanneer kraakbeen beschadigt en geleidelijk verdwijnt, komt het bot bloot te liggen en raken botdelen elkaar. Het bot-op-bot contact veroorzaakt pijn. Het bot gaat een abnormale groei vertonen aan de zijkanten van het kniegewricht (osteofyt-vorming). Dit is een beschermingsreactie van het lichaam tegen artrose, om de extra druk die wordt veroorzaakt te verdelen over een breder vlak.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose ontstaat voornamelijk door het ouder worden; de kwaliteit van het kraakbeen gaat nu eenmaal door de jaren heen achteruit. Bij jongere mensen kan bijvoorbeeld een ongeval of ziekte  kraakbeenschade veroorzaken, wat daarna kan leiden tot artrose in het gewricht. Er zijn daarnaast nog een aantal oorzaken voor artrose in de knie.

 

Code ORP-071
Laatste revisie: 18 oktober 2023 - 13:24