Profielfoto zorgverlener Heidi van der Wielen
Mevr.

H.J.H.L. (Heidi) van der Wielen

Verpleegkundig specialist
BIG-nummer

Een verpleegkundig specialist (VS) combineert verpleegkundige en medische taken in de zorg voor patiënten. Meer algemene informatie vindt u op de pagina 'Verpleegkundig specialist'.

Als verpleegkundig specialist richt ik mij specifiek op kinderen met chronische darmziekten. Hierin werk ik samen met een team van verschillende disciplines zoals de kinderarts-MDL, psycholoog en diëtiste. Op deze manier wordt het kind en gezin vanuit verschillende invalshoeken begeleid om de best mogelijke kwaliteit van leven te bereiken.

Lees meer

Daarnaast heb ik binnen het JBZ contacten met een verpleegkundig team van kliniek en dagverpleging, medisch maatschappelijk werk, fysiotherapeut en kinderpsychiater. Buiten het JBZ heb ik contact met kinderartsen-MDL in academische en perifere ziekenhuizen en collega kinderIBD-verpleegkundigen, huisartsen, thuiszorg en scholen.

Voor kinderen met darmziekten ben ik het eerste en vaste aanspreekpunt. Ons contact start bij de voorbereiding op de scopie en wordt na diagnose voortgezet totdat de kinderen 18 jaar zijn en ze overgaan naar de afdeling voor volwassenen. 

De verpleegkundig specialist verduidelijkt het behandelplan, zij geeft u uitgebreide informatie over de diagnose, de behandeling en het behandeltraject en probeert al uw vragen te beantwoorden. Als verpleegkundig specialist combineer ik medische- en verpleegkundige taken in samenwerking met de kinderarts, die vooral gericht zijn op medicatiebegeleiding, coaching en begeleiding t.a.v. het omgaan met een chronische darmziekte en de transitie naar de volwassenafdeling. 'Zorg en advies op maat' staat hoog op de agenda, want de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa betekent voor ieder kind en ieder gezin wat anders.

Daarnaast houd ik me als verpleegkundig specialist, naast het directe contact met ouders en kind, ook bezig met deskundigheidsbevordering, innovatie en onderzoek. Het is voor mij een uitdaging om de zorg voor kind en ouders te optimaliseren en te blijven verbeteren.

Tot slot

Sinds 1997 ben ik werkzaam als kinderverpleegkundige op de kinderafdeling in 's-Hertogenbosch. Vanaf 2012 werk ik als kinderverpleegkundige op de polikliniek. Ik voel me bevoorrecht dat ik met kinderen mag werken. Hun ongedwongenheid, spontaniteit en veerkracht roepen bij mij bewondering op en leren mij als volwassene veel over hoe je ook met ziekte om kunt gaan.

Kinderen worden geconfronteerd met een chronische ziekte en mijn doel is om samen met ze een stukje op te lopen in het leven naar volwassenheid en ze daar voldoende draagkracht en vertrouwen voor mee te geven. 

Afdelingen

Aandachtsgebieden

Chronische darmontstekingen (IBD, Inflammatory Bowel Disease)

Mijn opleiding

2016
Gestart met opleiding tot Master Advanced Nursing Practice aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen
2002
Vervolgopleiding Kinderoncologieverpleegkunde (Erasmus Rotterdam)
1998
Vervolgopleiding Kinderverpleegkunde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht
1990
HBO-V aan de Fontys hogeschool Eindhoven

Bijzonderheden

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Kinderverpleegkundigen (VVKV)
Lid van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, afdeling Maag Darm Leverziekten (V&VN)
Laatste revisie: 24 november 2022 - 14:07