Profielfoto zorgverlener Astrid van den Enden
Mevr.

A.M.E. (Astrid) van den Enden

Verpleegkundig specialist
BIG-nummer

Een verpleegkundig specialist (VS) combineert verpleegkundige en medische taken in de zorg voor patiënten. Meer algemene informatie vindt u op de pagina 'Verpleegkundig specialist'.

Binnen de longgeneeskunde richt ik me specifiek op patiënten met longkanker en patiënten met een interstitiële longziekte (zoals sarcoïdose of longfibrose). Ik werk samen met de longartsen, de verpleegkundig specialisten intensieve zorg longgeneeskunde, researchverpleegkundige en medische secretaresse die werkzaam zijn op de poli.

Lees meer

Een verpleegkundig specialist (VS) combineert verpleegkundige en medische taken in de zorg voor patiënten. Meer algemene informatie vindt u op de pagina 'Verpleegkundig specialist'.

Ik houd spreekuur voor patiënten die behandeld worden met chemotherapie, doelgerichte therapie en patiënten die deelnemen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek. Door mijn opleiding tot verpleegkundig specialist heb ik kennis van het medisch behandelplan en de verpleegkundige zorg. Hierdoor ben ik in staat om problemen te signaleren en passende medische en verpleegkundige interventies in te zetten, uit te voeren en evalueren. Medische en verpleegkundige zorg worden geïntegreerd.

De longarts bespreekt met u de behandeling als de diagnose is gesteld. Op dat moment komt er veel op u af en zijn er veel vragen. Ik vind het belangrijk dat er een aanspreekpunt is voor u. Een persoon waar u terecht kunt met vragen en onzekerheden. Als verpleegkundig specialist bied ik u en uw naasten begeleiding en ondersteuning op emotioneel en praktisch gebied. Neem gerust contact op:

  • bij vragen over de behandeling;
  • bij klachten of bijwerkingen ontstaan tijdens of na de behandeling;
  • bij vragen over wetenschappelijk onderzoek;
  • bij vragen omtrent begeleiding en ondersteuning tijdens het ziekteproces.

Ik hecht veel waarde aan het opbouwen van een persoonlijk contact en het aansluiten bij de wens van de patiënt.

Als verpleegkundig specialist houd ik me naast het directe contact met patiënten ook bezig met deskundigheidsbevordering, innovatie en onderzoek. Ik vind het steeds opnieuw een uitdaging om onze zorgverlening te verbeteren.

Afdelingen

Aandachtsgebieden

Longoncologie

Mijn opleiding

2017
Master Advanced Nursing Practice (MANP)
2001
Pulmonologie-opleiding bij instituut de Vlaschmeer
1998
Kaderopleiding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
1995
Oncologie opleiding bij instituut de Vlaschmeer
1991
Inservice opleiding tot A-verpleegkundige bij instituut de Vlaschmeer te Vught en voormalig Groot Ziekengasthuis

Bijzonderheden

Lid van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) (oncologie)
Laatste revisie: 13 augustus 2021 - 15:12