Profielfoto zorgverlener Alexander Leenders
Dhr. dr.

A.C.A.P. (Alexander) Leenders

Arts microbioloog
BIG-nummer

Al in het eerste jaar van mijn opleiding tot arts, wist ik dat ik iets wilde doen met infectieziekten. Rond die tijd kwamen de eerste berichten rondom HIV naar buiten en ik was gefascineerd door het feit dat zo’n klein 'levend organisme' een mens zo ziek kan maken en kan doen overlijden. 

Die fascinatie voor de constante strijd tussen bacteriën en virussen en de mens is gebleven. Met regelmaat denkt de mens de strijd gewonnen te hebben, maar tot nu toe slaat het micro-organisme steeds terug. Op dit moment zien we dat aan het steeds verder toenemend aantal resistente bacteriën als MRSA, ESBL en carbapenemase positieve bacteriën waar een mens, maar soms hele ziekenhuizen aan ten onder gaan. In de bestrijding hiervan is het essentieel dat wij als artsen-microbioloog kennis hebben van zowel de laboratoriumkant van een patiënt, wij begrijpen wat welke bacterie doet en kan doen, als van de klinische kant; hoe gaat het met een patiënt, is er voldoende reactie op de therapie, zijn eventuele complicaties uitgesloten, etc. Vandaar dat wij ons zo veel als mogelijk vanuit het laboratorium naar de afdelingen begeven om te overleggen.

Lees meer

Een andere leuke en belangrijke kant van ons werk is de preventie van infecties. Veel tijd en moeite wordt gestoken in de zorg voor het juiste en veilige gedrag van medewerkers op het gebied van hygiëne en veiligheid. Dit is essentieel in een ziekenhuis dat veiligheid zo hoog in het vaandel heeft staan. Ik sta erg achter de stelling: je werkt hier veilig of je werkt hier niet. Kortom, we hebben een vak dat ons steeds weer voor nieuwe uitdagingen stelt en het Jeroen Bosch Ziekenhuis schept gelukkig de voorwaarden zodat wij die uitdagingen aan kunnen gaan.

Afdelingen

Aandachtsgebieden

Medisch manager, Mycologie, MRSA/MSSA

Mijn opleiding

1991
Geneeskunde de Universiteit Utrecht
1999
Promotie Medische Microbiologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Laatste revisie: 18 december 2023 - 13:49