"Mijn zus werd geboren in het Bommels Gasthuis en mijn vader lag er opgenomen"
Het verhaal van meneer van het Hoge uit ’s-Hertogenbosch.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Hoewel meneer van het Hoge nooit zelf opgenomen heeft gelegen in het Bommels Gasthuis en er alleen kwam voor de oogarts, heeft hij wel veel herinneringen aan het ziekenhuis. Zo werd zijn zus er geboren in 1957. “Ik was toen vier jaar oud”, vertelt meneer van het Hoge. “Het verhaal gaat dat ze de eerste was die in het Bommels Gasthuis met een keizersnede is geboren. Het ziekenhuis had geen kraamafdeling, dus dat maakte het extra bijzonder.” Meneer van het Hoge weet zelfs de naam van de arts nog die de keizersnede heeft gedaan: “Dat was dokter Hoekstra. Hij was jaren later, in 1983, ook bij de geboorte van onze tweede zoon.”
Meneer van het Hoge heeft ook herinneringen aan de periode dat zijn vader er opgenomen lag eind jaren 60. “Mijn vader had last van maagproblemen en zijn galblaas moest verwijderd worden. Hij werd geopereerd door dokter Zielstra, een goede bekende met wie hij nog kostganger was geweest in hetzelfde kosthuis.” Zijn vader moest meerdere weken in het ziekenhuis blijven. “Het was een flinke operatie geweest, hij had een jaap van zeker 15 centimeter.”
De anekdotes van zijn vader zijn meneer van het Hoge altijd bijgebleven: “De patiënt die het langst lag opgenomen, mocht bij raam liggen. Zo ook mijn vader op een gegeven moment. Echter, de onderste ruitjes waren voorzien van matglazen voorzetruitjes. Ons pa had daar wel een oplossing voor en peuterde net zo lang tot het ruitje loskwam. Dat was natuurlijk niet de bedoeling; de ruitjes werden al snel herplaatst.” Meneer van het Hoge vervolgt: “Bij mijn vader op zaal lag ook een man met een gebroken been. Die kon nergens heen en had het zwaar te verduren met allerlei plagerijtjes. Zo werd hij eens met lippenstift opgemaakt voor het bezoekuur. De man kon er zelf ook wel om lachen, het zorgde toch voor een vrolijke afwisseling.”
Ook het advies van dokter Zielstra aan zijn vader kan meneer van het Hoge zich nog goed herinneren: “Mijn vader rookte veel, hij kocht sigaretten per slof. Voordat hij naar huis ging, vroeg dokter Zielstra ‘Wil je nog lang leven?’. Dokter Zielstra drukte hem op het hart om te stoppen met roken. Mijn vader heeft sindsdien nooit meer gerookt en is 90 jaar oud geworden.”
Deze foto van meneer van het Hoge is gemaakt in kamer 4 van het Bommels Gasthuis. Kamer 4 is de laatste jaren door verschillende specialismen gebruikt. Zo staat er onder andere apparatuur voor het maken van een ECG (hartonderzoek). Daarnaast was het ook een spreekkamer van onder andere de reumatoloog en neuroloog.
Verhalen over het Bommels Gasthuis
Vanaf 2 juni 2025 zijn de huidige twee JBZ Dichtbij locaties in Zaltbommel te vinden op een nieuw adres: dr. J.J. Willemsehof 1. We nemen afscheid van het Bommels Gasthuis aan de Kerkstraat; een gebouw met een lange historie als gasthuis, ziekenhuis en polikliniek. Om hierbij stil te staan, delen we tot de verhuizing van de JBZ Dichtbij locaties in Zaltbommel elke week een verhaal van een oud-patiënt van het Bommels Gasthuis.