Behandelkamer voor punctie in Tilburg

Terugplaatsing

Op het laboratorium geeft de embryoloog een oordeel over de kwaliteit van de embryo’s. Dit doet hij met behulp van de microscoop. 

Aantal en kwaliteit

De kwaliteit varieert van perfect, redelijk, matig tot slecht. Dit zegt alleen wat over de kans dat de innesteling zal lukken. Het is belangrijk te weten dat de kwaliteit van het embryo niets zegt over de kwaliteit van een eventuele zwangerschap of gezondheid van een kind.

Terugplaatsing van een embryo van matige kwaliteit betekent dus niet dat een kind bijvoorbeeld meer kans op aangeboren afwijkingen heeft. Voor de terugplaatsing wordt of worden altijd het (de) beste embryo(‘s) geselecteerd. Overige embryo’s kunnen we eventueel invriezen. Dit gebeurt in het laboratorium en kan alleen als de embryo’s van goede kwaliteit zijn. De embryo’s kunnen in een andere poging (binnen dezelfde behandeling) na ontdooiing weer teruggeplaatst worden.

U ontvangt altijd binnen 2 weken post uit Tilburg waarin staat of er embryo's zijn ingevroren en hoeveel. Wilt u eerder weten of er embryo’s zijn ingevroren, dan kunt u deze vraag stellen via de digitale kinderwenspoli.

Hoeveel embryo's plaatsen we terug?

In principe wordt er één embryo teruggeplaatst om de volgende reden:

Te hoog aantal meerlingzwangerschappen (30%). Een meerlingzwangerschap heeft meer risico’s dan een eenlingszwangerschap. Een meerlingzwangerschap kan problemen voor de kinderen met zich meebrengen. Denk aan een hogere kans op vroeggeboorte en sterfte. Kinderen die te vroeg geboren worden, hebben meer kans op een vertraagde ontwikkeling.

Bent u 38 jaar of ouder, dan is het toegestaan om 2 embryo’s terug te plaatsen. De kans op een meerlingzwangerschap is tot onder de 10% gedaald. Daarbij is de kans op zwangerschap nog steeds goed.

Terugplaatsing embryo's

De terugplaatsing gebeurt meestal ’s middags. Op dat moment hoort u hoeveel embryo’s er zijn ontstaan. Op de ochtend van de terugplaatsing moet u de Utrogestan® capsules gewoon inbrengen. Denkt u eraan om met een volle blaas naar het ziekenhuis te komen.

De terugplaatsing van het embryo gebeurt onder begeleiding van een echo op de buik. Via een dun slangetje plaatst de arts één embryo terug in de baarmoeder. U mag na de terugplaatsing direct opstaan en principe alle dingen doen. Het is juist goed om afleiding te hebben. Gedurende een week na terugplaatsing mag u géén gemeenschap hebben. Hierdoor kan de baarmoeder gaan samentrekken. Het is niet zeker dat dit effect heeft op de kans op innesteling. Toch kunt u beter dit risico vermijden. U voelt vaak zelf wel wat wel en niet kan. Bij twijfel kunt u overleggen met de verpleegkundige.

Heeft u last van een opgezette buik dan is het beter om even te wachten met sommige sporten zoals hardlopen en paardrijden. Heeft u na de terugplaatsing bloedverlies, dan belt u naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

Na de terugplaatsing

Nadat het embryo is teruggeplaatst, breekt er een periode aan van 2 weken wachten. Dit zijn spannende weken en veel paren ervaren dit als een zware tijd. Om de innestelingskans te verhogen, blijft u Utrogestan capsules gebruiken.

Zwangerschapstest

In deze periode kunnen er 2 dingen gebeuren. U wordt wel of niet ongesteld. Wordt u in deze periode niet ongesteld, dan kunt u een zwangerschapstest doen. Dit doet u 14 dagen na de terugplaatsing.

Wordt u ongesteld? Dan betekent dit dat de behandeling waarschijnlijk niet is gelukt. Dit geeft u dan door tijdens de geplande belafspraak. Heeft u toch behoefte aan een persoonlijk gesprek op de polikliniek? Geef dat dan aan ons door.

Code GYN-031J
Laatste revisie: 11 januari 2023 - 14:11