Handbikers Team Tolbrug bedwingen berg Ochensenalm

Team Tolbrug trotseerde in 2023 wederom de ‘Handbikebattle’, een wedstrijd voor handbikers, die sinds 2013 georganiseerd wordt in Tirol, Oostenrijk. Het parcours is de weg die omhoog loopt door het Kaunertal.

De finish is na 21 kilometer klimmen op de Ochsenalm op 2150 meter hoogte. Een prachtige klim, met hier en daar stevige stijgingspercentages (tot 14 %). Een ware uitdaging! Team Tolbrug bestaat uit vier (ex-)revalidanten. Zij worden begeleid door een professioneel team van Tolbrug medewerkers, bestaande uit één revalidatiearts, twee fysiotherapeuten en twee psychomotorische therapeuten.

Genieten van sport
Frank Pessers revalideert bij Revalidatiecentrum Tolbrug van het Jeroen Bosch Ziekenhuis om op te zoek te gaan gegaan naar nieuwe sport mogelijkheden en doet mee aan de Handbikebattle: “Vanwege multiple sclerose (MS) blijken mijn beenspieren niet meer te trainen en gaat mijn beenfunctie continu achteruit en ben ik mij aan het voorbereiden op een rolstoel. Simpele dingen zoals mijn dochter naar de zwemles brengen, een balletje trappen met mijn zoon of eten koken zijn een grote uitdaging geworden en niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast ben ik in de afgelopen tien jaar ook al mijn sporten (tennis, hockey, duiken en mountainbiken) kwijtgeraakt omdat ik moeilijk kan lopen en staan. Hiermee gaat niet fysieke activiteit maar ook sociale interactie verloren. Met mijn revalidatieteam zijn we opzoek gegaan naar een geschikte sport voor mij en kwamen we uit op handbiken, oftewel fietsen met je armen. Hierbij kan ik me toch goed inspannen zonder dat ik valgevaarlijk word en weer genieten van sport.”

Samen de berg bedwingen
Frank: “Voor mij is dit een uitdaging die ik wil volbrengen terwijl ik de laatste jaren alleen maar afscheid aan het nemen ben van dingen die ik niet meer kan. Zodra ik op de handbike zit, voel ik de positieve energie stromen. Ik geniet van het kunnen sporten en het groepsgevoel met mijn teamleden. Ik wilde niets liever dan samen met hen de berg bedwingen. Dit is mijn verhaal en zo heeft elke deelnemer aan het team zijn eigen verhaal en uitdagingen. Sporten is voor iedereen gezond en helpt in fysiek en mentaal herstel.”

Mede door een bijdrage van Stichting Vrienden JBZheeft Team Tolbrug mee kunnen doen aan de Handbikebattle 2023.

Project Vrienden : handbikers Team Tolbrug bedwingen berg Ochensenalm
Code VRIEND-251
Laatste revisie: 5 juli 2023 - 16:03