Behandeling

Probiotica bij het prikkelbaar darmsyndroom

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten.

Deze kunnen een gunstige invloed hebben op darmklachten. Sommige mensen met het prikkelbaar darmsyndroom geven aan dat hun klachten verminderen na het gebruik van probiotica. Er is echter meer onderzoek nodig naar de gunstige effecten van probiotica op darmklachten.

Lees meer

Wat zijn probiotica?

Sommige bacteriën lijken een beschermend effect te hebben bij PDS-klachten. De belangrijkste bacteriën zijn Lactobacilli, Bifidobacteria en Enterobacteriaceae. Dit zijn de bacteriën die vaak in probiotica gebruikt worden in een poging om de balans in de darmen van PDS-patiënten te herstellen. Of dit mogelijk is weten we nog niet zeker.

Darmbacteriën (microbiota) zorgen voor een stabiele darmomgeving, waarin zich veel nuttige processen voor het lichaam afspelen. Naast de stofwisseling en energievoorziening verdedigen de microbiota ons tegen giftige stoffen en schadelijke bacteriën en virussen. Het geheel aan bacteriën in uw darm wordt het microbioom genoemd.

Tegenwoordig kunnen we meten welke bacteriën in welke mate in onze darmen aanwezig zijn. Op deze manier is ontdekt dat de samenstelling van het microbioom bij PDS-patiënten anders is dan bij mensen zonder PDS. Er zijn bij mensen drie grote groepen darmbacteriën. Het blijkt dat de verdeling van die groepen bij PDS-patiënten anders is. Sommige bacteriën staan er om bekend dat ze allerlei zuren produceren die onze darmwand kunnen irriteren en het immuunsysteem activeren. Hoe meer van deze organische zuren in de ontlasting gevonden worden, hoe erger de klachten van een PDS-patiënt kunnen zijn.

Een van mogelijke oorzaken van PDS is een afwijkende samenstelling het microbioom. Daarom wordt er op allerlei manieren geprobeerd om de samenstelling van de darmbacteriën te beïnvloeden. Het gebruik van probiotica is hierbij één van de mogelijkheden.

Probiotica voor PDS-klachten

De werking van probiotica is veelzijdig en ingewikkeld. Er zijn veel theorieën over de werking, maar het is nog niet bekend of en op welke manier probiotica precies bijdragen aan vermindering van de PDS-klachten. Vandaar dat er momenteel onderzoek naar probiotica wordt gedaan.

De bekendste theorieën over de werking zijn:

  1. Competitie voor bindingsplaatsen. Probiotica kunnen een competitie aangaan met schadelijke bacteriën voor bindingsplaatsen aan de darmcellen. Wanneer de bindingsplaatsen bezet zijn, is er voor de schadelijke bacteriën geen plaats meer en verlaten ze noodgedwongen de darm.
  2. Competitie voor voedingsstoffen. Omdat de voedingsstoffen in de ontlasting beperkt zijn, kunnen probiotica ervoor zorgen dat schadelijke bacteriën te weinig voedsel krijgen en dus niet kunnen uitgroeien.
  3. Vertering van eiwitten en koolhydraten. De vertering van eiwitten kan giftige stoffen veroorzaken. Door probiotica kan de vertering van eiwitten geremd worden en die van nuttige koolhydraten gestimuleerd worden.
  4. Productie van antibiotische stoffen door probiotica. Hierdoor kunnen schadelijke bacteriën en virussen geremd worden.
  5. Versterken van de slijmproductie en de darmcellen. Door probiotica kan de darmwand aangezet worden om meer slijm te produceren. Deze slijmlaag heeft een beschermende werking tegen schadelijke bacteriën. Daarnaast kan ook de cellaag die onze darm bedekt, versterkt worden.
  6. Versterking van het immuunsysteem door probiotica. Er bestaat een complexe relatie tussen de bacteriën in onze darm en ons afweersysteem. Probiotica bevorderen een goede afweer en verhinderen dat er te snel ‘alarm’ wordt geslagen, waardoor er mogelijk minder PDS-symptomen ontstaan.

Behandeling met probiotica

Er bestaan veel soorten probiotica. Het is nog niet bekend welk probioticum voor welke PDS-patiënt geschikt is. De keuze van een probioticum is niet gemakkelijk. Er zijn veel soorten en merken met allemaal een verschillende samenstelling, merknaam, prijs en onvoorspelbaar effect.

Om erachter te komen welk probioticum bij u past, is het een kwestie van uitproberen. Dat vergt tijd en geduld. Bovendien vergt de aanpassing van het microbioom en het immuunsysteem enige tijd. Dat is de reden waarom een behandeling met probiotica pas na meerdere weken op waarde kan worden geschat.

Geen van de probiotica worden vergoed.

Wat is het effect van probiotica?

De PDS-klachten kunnen sterk wisselen door veel verschillende invloeden. Daarom kan het lastig zijn om het effect van een behandeling met probiotica te beoordelen. Het gebruik van probiotica is geen garantie voor een (succesvolle) behandeling van PDS. Maar sommige mensen lijken er wel degelijk baat bij te hebben. Het is daarom de moeite waard om probiotica als behandeling te proberen.

Daarnaast is het goed mogelijk dat de behandeling met probiotica succesvol blijkt te zijn, maar dat er nog wel klachten overblijven. In een latere fase van behandeling kunnen meerdere behandelingen met elkaar gecombineerd worden.

Tot slot is het helaas vaak zo dat niet altijd alle klachten van PDS kunnen worden opgelost en dat u een deel hiervan zult moeten accepteren.

 

 

 

Betrokken afdelingen

Code INT-178d
Laatste revisie: 22 mei 2019 - 10:38

Probiotica bij het prikkelbaar darmsyndroom