Behandeling

Pepermuntolie bij het prikkelbaar darmsyndroom

Sommige mensen met het prikkelbaar darmsyndroom hebben baat bij pepermuntoliecapsules.

Deze verminderen de spierspanning van glad spierweefsel in de darmen. Bovendien gaat de menthol in pepermuntolie de groei van bacteriën tegen, waardoor u mogelijk minder klachten heeft. 

Lees meer

Wat is pepermuntolie?

Pepermuntolie wordt bereid uit een extract van gedroogde bladeren van de pepermuntplant. Het belangrijkste bestanddeel van pepermuntolie is (levo)menthol, een stof met krampwerende werking. Naast het natuurlijk extract (uit de plant) kan menthol ook synthetisch gemaakt worden. In pepermuntolie zitten andere stoffen dan in pepermunt dat u in de winkel kunt kopen.

Pepermuntolie wordt veel gebruikt als smaakmiddel, maar heeft ook een aangename verkoelende werking. Pepermuntolie heeft daarnaast een antibacteriële werking en wordt bijvoorbeeld toegepast tegen bacterie- en schimmelgroei.

Medische toepassing van pepermuntolie

Steeds vaker wordt pepermuntolie ook medisch toegepast. Zo zou die nuttig zijn bij menstruatiekrampen, griep, neusverkoudheid, spanningshoofdpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid. 

Behandeling van PDS met pepermuntolie

Al tientallen jaren wordt pepermuntolie aanbevolen voor de behandeling van PDS. Er zijn meer medische toepassingen beschreven, zoals het verminderen van spierspanning van glad spierweefsel in het lichaam. Dit kan PDS-klachten verlichten. Pas de laatste jaren zijn er meerdere goede studies verschenen die pepermuntolie met een placebo (‘nepmedicijn’) vergeleken hebben.

Om voor het nodige effect te zorgen, moet menthol in contact komen met de darmwand. Er worden daarom capsules gemaakt die een coating (beschermende deklaag) hebben. Deze coating voorkomt dat de menthol al in de maag wordt vrijgegeven. Pas in de dunne darm lost de coating langzaam op en kan de menthol lokaal in de darmwand ontspanning en verlichting geven.

Er zijn weinig tot geen gegevens over het gebruik van pepermuntolie bij zwangere vrouwen bekend. Bijwerkingen van pepermuntolie zijn zeldzaam. De af en toe voorkomende bijwerkingen zijn zuurbranden en jeuk van de anus.

Vergoeding pepermuntolie

Tot op heden wordt het pepermuntoliegebruik niet vergoed en valt dit onder de 'zelfzorg medicatie'. Het middel is alleen bij de apotheek (maar ook online apotheken) verkrijgbaar. Er is géén recept voor nodig.

Welk effect heeft behandeling met pepermuntolie?

Het  belangrijkste effect van pepermuntolie is dat verschillende klachten zoals opgeblazen gevoel, krampen en pijn kunnen verminderen. Menthol heeft ook een antibacteriële werking. Het is dus theoretisch mogelijk dat de samenstelling van alle bacteriën in dunne en dikke darm beïnvloed wordt en daardoor de klachten verlicht. Dit is echter nooit onderzocht. In hoeverre pepermuntolie op het overgevoelige autonome zenuwstelsel effect heeft, is niet bekend.

Het is heel goed mogelijk dat de behandeling met pepermuntolie succesvol blijkt te zijn, maar dat er nog wel klachten overblijven. Daarnaast is het helaas vaak zo dat niet altijd alle klachten van PDS kunnen worden opgelost en dat u een deel hiervan zult moeten accepteren.

Meer informatie:

www.pdsb.nl

www.farmacotherapeutischkompas.nl

Betrokken afdelingen

Code INT-178c
Laatste revisie: 19 augustus 2019 - 13:28

Pepermuntolie bij het prikkelbaar darmsyndroom