Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Vetanalyse

Bij dit onderzoek wordt het vetgehalte van het lichaam bepaald. Hierbij worden afbeeldingen van het hele lichaam gemaakt met een smalle bundel röntgenstralen.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens  EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Betrokken afdelingen

Code RAD-104
Laatste revisie: 27 juni 2023 - 09:46
Hoe verloopt het onderzoek?

Vetanalyse

Pas een maag- of darmonderzoek gehad?

De vetanalyse kan niet plaatsvinden als u in de week voor de afspraak een maag- of darmonderzoek heeft gehad met bariumcontrast. Dit middel beïnvloedt namelijk de berekeningen. Moet u vlak voor de vetanalyse zo’n onderzoek ondergaan? Meld dit dan bij de afdeling Radiologie. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt voor een latere datum.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U wordt gevraagd zich uit te kleden. U mag alleen uw onderbroek aan houden. Sieraden doet u af.

In de onderzoekskamer worden uw lengte en gewicht gemeten. Deze gegevens zijn nodig voor het maken van uw vetanalyse. We maken 1 opname (in 3 delen) van het gehele lichaam. Bij alle opnamen ligt u op uw rug zonder hoofdkussen. Uw arm en benen worden in een bepaalde houding gelegd. Het maken van de opname duurt een paar minuten.

De laborant komt een paar keer de kamer in om de apparatuur te verzetten. Tijdens de opnamen moet u zo stil mogelijk blijven liggen. Het onderzoek mislukt als u beweegt.

Boven de onderzoekstafel hangt een balk die meetapparatuur bevat. Een onderdeel in deze balk, de detector, beweegt tijdens het onderzoek van boven naar beneden en terug over de onderzoekstafel.

Met een speciaal computerprogramma wordt het vetgehalte van uw lichaam berekend. De radioloog beoordeelt deze uitkomsten.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.