Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Statisch nieronderzoek (LNG-010)

Een statisch nierscintigrafie is een onderzoek van de nieren dat wordt uitgevoerd met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera. Daarbij gaat het om het opsporen of uitsluiten van afwijkingen in de nieren.

De radioactieve stof krijgt u via een injectie in een bloedvat in uw arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen en geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving. U kunt alles normaal blijven doen.

LET OP!  We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-010
Laatste revisie: 29 december 2023 - 14:01
Hoe verloopt het onderzoek?

Statisch nieronderzoek (LNG-010)

invulveld afspraak bij nucleaire geneeskunde

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Tussen de injectie en het onderzoek dient u een halve liter water te drinken.

Voor kinderen geldt 10 ml. water per kilo lichaamsgewicht tot een maximum van 500 ml.

Medicijnen

Uw medicijnen kunt u innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo min mogelijk ritsen, knopen, bretels ed. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Kinderen tot 12 jaar

Kinderen tot 12 jaar krijgen voor het onderzoek een infuus ingebracht op de afdeling Kinderdagbehandeling. (Gebouw A, verdieping 6 Noord). Deze afspraak staat ongeveer 90 minuten eerder gepland dan het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Na onderzoek wordt het infuus verwijderd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

Deel 1:

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en geeft u een injectie met een radioactieve vloeistof in een bloedvat. Dit gebeurt meestal in een elleboogplooi. Deze ingespoten stof moet een aantal uren inwerken (minimaal 3 en maximaal 6 uur). U hoeft deze tijd niet in het ziekenhuis te blijven en u kunt gewoon eten en drinken. De laborant vertelt u hoe laat u wordt  terugverwacht.

  • Het is belangrijk dat u in de wachttijd ongeveer 10 ml. water per kilo lichaamsgewicht drinkt tot een maximum van een halve liter. Dus weegt u bijvoorbeeld 45 kilo, dan drinkt u: 45 x 10 ml = 450 ml.

 

  1. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven en onder uw lichaam. Tevens zal de camera ook in een schuine stand gezet worden voor een reeks foto’s. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. Het maken van de foto’s duurt 3 tot 5 minuten per opname.

Als uw kind het onderzoek ondergaat kunt u, als ouder/verzorger, aanwezig zijn tijdens het maken van de scan.

N.B. Als u in de wachttijd tussen de injectie en de latere opname wilt rusten, dan bestaat er de mogelijkheid om gebruik te maken van een bed op onze afdeling. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1:       10 minuten

Wachttijd:  3 tot 6 uur

Deel 2:       20 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst. Het advies is om vandaag extra te drinken en na het toiletbezoek extra goed uw handen te wassen. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.